Новият ВСС встъпи в длъжност, Радев не отиде: Няма да подпише указа за назначаване за шеф на ВАС на Георги Чолаков, коментираха в залата

Новите 22 съдебни кадровици ще имат 5-годишен мандат

 

На церемония в зала “Тържествена” на Съдебната палата членовете на новия Висш съдебен съвет положиха клетва и официално встъпиха в длъжност. Новите 22 съдебни кадровици – 11, избрани от прокурори и съдии, и 11 – от парламентарната квота, ще имат 5-годишен мандат.

На церемонията присъстваха правосъдният министър Цецка Цачева, която ще председателства заседанията на Съвета, зам.-председателят на парламента Явор Нотев, тримата влизащи в състава на ВСС по право – главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов и председателят на ВАС Георги Колев, депутати, магистрати и дипломати.

“Най-важно е да върнем доверието в съдебната система. Всеки прокурор, съдия или следовател трябва да се чувства представен в този съдебен съвет, избран по нови правила. Тази представителност, която вие получихте, ще ви даде сили да преодолеете в голяма част недоверието. Противопоставянето не работи в интерес на съдебната власт и държавността. Споровете извън смислените дискусии, често с елемент на лични нападки, са неразбираеми за голяма част от обществото. Остава горчив привкус за нещо незряло”, обърна се Цачева към новите членове на Съвета.

Президентът обаче, който също беше официално поканен, не дойде. От името на Румен Радев беше прочетен поздравителен адрес, с който той отправи пожелания за продуктивна работа на новия ВСС. Не е ясно какви са причините да не уважи церемонията, но веднага започнаха коментари, че причината е, че няма да подпише указа за назначаване на избрания от стария ВСС за шеф на ВАС Георги Чолаков.

Предния ден държавният глава заяви отново, че според него новите кадровици трябва да препотвърдят избора, за да бъде той легитимен, но отказа да отговори на въпроса дали в такъв случай, че подпише указа. Ще разберете на 4 октомври, каза Радев.

Част от членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС) смятат, че ако президентът върне избора за председател на ВАС, процедурата трябва да започне от самото начало. Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров заявиха, че в този случай изборът трябва да започне от издигането на нови кандидатури, а не да бъде само прегласуван.

На противоположно мнение бе колегата им Боян Магдалинчев от парламентарната квота, който смята, че е достатъчно новият състав да прегласува двамата кандидати – Чолаков и Соня Янкулова.