Читателите ни пишат: Разчистиха незаконното бунище до разрушеното предприятие „Любчо Баръмов“ в Самоков, част от терена е купена от предприемача Захариев, ще строят и цех за пелети

Незаконното бунище е изчистено за пореден път и от няколко дни е заградено
  • Удачно ли е фабриката да се вдигне до жилищни сгради, общината ли плаща заплатата на пазача?, питат самоковци
  • Ново нерегламентирано сметище изникна до р. Искър

Ново нерегламентирано сметище се оформя в непосредствена близост до р. Искър, алармираха читатели на в. „Вяра”. В същото време читателите отбелязаха, че незаконното бунище до разрушеното бивше предприятие „Любчо Баръмов“ е изчистено за пореден път, вероятно с парите на данъкоплатците, и от няколко дни е заградено. Хората са обезпокоени от информациите, че на мястото ще се вдига цех за пелети.

Бунището се намира на входно-изходната артерия на Самоков

Проверка на в. “Вяра“ показа, че теренът се охранява от пазач. Според наш източник община Самоков му плаща за тази дейност, но това ще се изясни, след като от общинската администрация излязат с официално становище. По непотвърдена информация една част от терена е продадена на търг от общината на строителния предприемач Захариев от Самоков. Той предвиждал да построи голям търговски обект, а за останалата част, която е частна собственост, имало планове да изградят завод за пелети.

Съседи до въпросния обект адмирират усилието да се ликвидира сметището и че има нова стопанска инициатива, но се питат удачно ли е да се построи фабрика за пелети в близост до жилищни сгради и ще отговаря ли на съвременните еконорми. „Според нас е редно заводът да бъде построен в индустриална зона”, коментират живеещите в квартала.

Междувременно в момента се е образувало ново бунище което се намира на околовръстния път на входно-изходната артерия на града в непосредствена близост до река Искър. „Това е входно-изходна артерия на града – срамно е. Искаме да се сложи пазач и там. Не е ли опасно такива огромни количества боклуци да се изхвърлят до река Искър, която, както е известно, осигурява водата на столицата”, се казва в сигнала, подаден от читателите до редакцията. Читатели на „Вяра“ съобщават, че многократно до общината са подавани жалби и сигнали за кошмарното сметище, което се намира на по-малко от 50 метра от къщите им. „На ден десетки каруци и колички се изсипваха на него, след това роми започват да ровят из боклуците“, написаха в писмо самоковци.