Дупничанинът д-р Стойчо Кацаров: Скандалите с починали болни са резултат на реформите на Москов, болниците не искат да обслужват пациенти, за да не трупат разходи

 

Скандалите в здравеопазването стават ежедневие не само покрай неработещата спешна помощ, починали след отказ за лечение пациенти, набити лекари, а вече и с подмолни интриги срещу ръководствата на болници и екипа на Министерството на здравеопазването. Каква е причината за тоталния разпад и хаос в системата и защо не проработи така дълго обещаваната и рекламирана като панацея реформа на предишното управление на сектора от министър Петър Москов? На тези въпроси отговаря пред ПИК дупничанинът д-р Стойчо Кацаров, който още преди 3 години алармираше, че политиката на предишната управа на МЗ ще доведе до липса на здравеопазване и фалити на болници, както именно се случва сега.

– Д-р Кацаров, здравеопазването се тресе от скандали в последните месеци, които се изостриха особено покрай случаите на починали пациенти, на които е отказано лечение. В последните дни виждаме и интригантски атаки срещу новия екип на Министерството на здравеопазването. Каква е причината и целта, прикриване на някакви схеми или нещо друго?

– Скандалите, които се случват с починали болни и отказване на своевременна медицинска помощ, са в резултат на реформите, които бяха проведени 2014-15 г. по времето на Москов. Тогава бяха въведени лимитите на болниците и Здравната каса и досега дължи на болниците над 700 млн. лв. Те затова са в тежко финансово състояние и се случват тези неща в момента с отказ за приемане на болни или неизплащане на заплати и трупане на дългове, както се случва в болницата във Враца. Тук не става дума за недобро управление или липса на работа или недобре свършена работа, а просто Здравната каса им дължи пари. Лекарите и ръководството се чудят как да обслужват и лекуват гражданите, пациентите се чудят как да пращат дарения на болниците и се получава хаос.

–  Това ли е причината за нападките и интригите, на които ставаме напоследък свидетели спрямо настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването? Опити да се прикрие дейността на предишното управление ли са и бомбите, които са заложени от Москов?

– Това са резултатите от лимитите и здравната карта на Москов. Още тогава предупреждавахме, че точно това ще се случи. Когато ограничаваш приходите на болниците по този начин, всеки пациент става нежелан, защото той носи разход. Това е характеристиката на бюджетните предприятия и започват да се държат като администрация. Пациентите започват да им пречат. Това е и причината за скандалите с „Пирогов”, Александровска болница и други, които бяха замесени в отказ за лечение на пациенти и фатални случаи. Те също са с натрупани дългове от тази система, създадена по време на предишното управление. Болниците не искат да обслужват пациенти, за да не трупат нови разходи, които няма да им се платят и съответно се превръщат в дългове. Това става, когато си лимитиран предварително.

– Защо според вас се въведе тази система по времето на Москов в здравното министерство, след като и вие, и ваши колеги, и пациентски организации, кой ли не, алармираше до какво ще доведе и ето че сега се случва?

– Не мога да отговоря на този въпрос и не е в моята компетенция. Но ще дам още примери. Навсякъде се жалват, че техниката е остаряла и не работи едно или друго, апаратурата не се обновява. Ами това е също следствие от здравната карта – с нея на практика се забраниха частните инвестиции в болниците. Държавата казва, че няма достатъчно средства за апаратура, но и забранява частни инвестиции. Питам се как може турски болници да купуват български, турска линейка да вземе болна българка и да я закара в Турция, вместо да е обратното и български инвеститори да купуват нашите болници и да лекуваме тук чужденци. Но с тази политика, която беше въведена за лимити, здравни карти, а да не говорим за медицинските стандарти, се съсипва на практика здравеопазването.

– Какви бомби още може да има заложени от предишното управление на Министерството на здравеопазването?

– Това са куп лоши последици и най-лошата от тях е нагласата, която се създава у работещите в системата на здравеопазването и манталитетът, който се изгражда. Той не е на хора, които се стремят да се развиват, да повишат качеството и да имат повече пациенти, за да си увеличат доходите, а манталитет на държавен чиновник, на който му е предварително определен лимитът. Той и добре, и зле да работи, това са му приходите и повече не може да изкара, каквото и да направи. След това много трудно може да бъде променен този манталитет. Това е най-страшният удар върху здравната система. На този фон съвсем логично е и нарастващото напрежение между пациентите и лекарите.

– Какъв според вас е източникът на все по-злонамерените интриги срещу настоящия екип на Министерството на здравеопазването? Да не би някой от тази система да се съпротивлява срещу промяната на старите практики?

– Интригите ми е трудно да коментирам, защото не съм участвал в подобни неща и не знам кой какво разкрива. Атаките са и срещу здравното министерство, и срещу НЗОК. Бих ги призовал да се разграничат от тази политика, която е водена досега в Министерството на здравеопазването, ясно да кажат какво е състоянието на сектора и да дадат оценката си за това, което се е случвало. Българският лекарски съюз също трябва да даде своята оценка и да се начертае нов път. Мълчанието не е добър знак, защото тези неща касаят живота и здравето на много хора.

– Дейността на министър Москов се разследва, какво очаквате да излезе от проверките?

– Не знам докъде са стигнали проверките, но те касаят други неща – съмнения за корупция, финансово управление, а не политиката. Важно е сега да се обърне внимание на грешната политика, която доведе до настоящото състояние на здравеопазването.

Ясно беше, че с тези лимити ще се стигне до момента, в който болниците ще отказват пациенти.