15 000 лв. са щетите по нападнатия от роми влак София-Кюстендил, пътниците още са в стрес

Счупени са 6 стъкла, Явор Иванов: Един камък уцели прозореца до мен, помислих, че ще ме размаже 

За около 15 000 лв. са нанесените щети на атакувания с камъни от роми  влак София-Кюстендил. Разходите на железопътния превозвач за подмяна на счупените 6 стъкла на мотрисата ще са на стойност по около 2500 лв.

Пътници на вечерния влак от София за Кюстендил още са в стрес от атаката. „При влизане в града, в района на ромския квартал „Изток“, по прозорците затрещяха едри парчета чакъл и камъни. Един доста голям улучи стъклото, зад което стоях, бях почти сигурен, че ще ме размаже. Слава Богу, прозорецът издържа“, разказа за „Вяра“ Явор Иванов, който пътува често по маршрута Земен – Кюстендил.

Началникът на пътническия влак, пътуващ по маршрут София-Кюстендил, е съобщил за инцидента в полицията. Щетите от ромската атака с камъни са 6 счупени прозореца, всеки с размер 130/160 см. Проникнали в купетата камъни няма, потвърдиха от полицията. РУ-Кюстендил работи по установяване на извършителите на деянието, уведомен е дежурен прокурор.

От БДЖ припомнят, че дизеловата мотриса „Дезиро“ обслужва два бързи влака между София и Кюстендил, както и общо четири пътнически влака по направленията Кюстендил-Раждавица-Кюстендил и София-Драгоман-София. Статистиката на ромските атаки с камъни е впечатляваща – годишно те са средно от 15. Имало е и случаи на „обстрелване“ на предното стъкло на мотрисата. Това е най-опасната атака, защото зад него стои машинистът и може да стане голяма беля, коментират служители от кюстендилската жп гара.

В последните години заради недостиг на средства пукнатите стъкла се лепят, което не е най-безопасното решение на проблема, обясниха кондукторите на атакувания в сряда вечерта влак.