Лора Василева от Перник: Строителят Христо Христов ни продаде ипотекирани в ОББ апартаменти, нотариус Марусия Маркова ни увери с нотариален акт, че жилищата нямат финансови тежести, съдия-изпълнител ни изхвърля

Лора и Красимир

 

Сред изгорелите са: Богданка Тодорова, бившата учителка Миланова, инженер Петър Георгиев Пинков, треньорката  Виктория Борисова Велинова, бившият следовател Витан Чаков и др.

Потърпевшите са закупили жилища от порядъка на 55 хиляди евро

Семейство Лора и Красимир Василеви от Перник и още четирима техни съседи са станали жертва на престъпна схема с продажба на ипотекирани апартаменти в новопостроена кооперация. В квартал „Мошино” на ул. „Златоград” блок 3, научи вестник „Вяра”. Измамените са закупили жилища от порядъка на 55 хиляди евро за един. Ето какво разказа Лора Василева: „На 25.07.2013 г. купихме два апартамента от Христо Христов, строителен предприемач, това е човек, когото познавам от 20 години, той е собственик на новопостроената кооперация. От него купихме 2 апартамента и сме ги заплатили кеш. Сега след 4 години точно на 18.08.2017 година на вратата ни почука съдия-изпълнител. Той дойде, за да опише имуществото ни, уведоми ни, че апартаментът е ипотекиран и на 27.09.2017 година направи опис. Бях ужасена от случващото се, потърпевши са още 4 семейства наши съседи, а именно – Богданка Тодорова, бившата учителка Миланова, инженер Петър Георгиев Пинков, треньорката Виктория Борисова Велинова и бившият следовател Витан Чаков. Лора Василева: Христо Христов живее на първия етаж. Той обаче се укрива и ние не можем да се свържем с него, съседите са успели да се свържат с него по телефона, на тях той е заявил: „Ще дойда да ви видя”, но го няма никакъв. Оказа се, че Христо Христов е ипотекирал целия блок на зелено. Ипотеката е направена в Обединена българска банка. Поучихме и разбрахме, че въпросният Христо Христов дължи на банката 260 хиляди лева. Ние сме в недоумение как нотариусите, общо трима, са ни продали на всички нас, потърпевшите, тези жилища, като изрично са записали в нотариалните актове, че жилищата нямат тежести, нямат ипотека. Предоставяме ви нашия нотариален акт, изготвен от нотариус Марусия Маркова, и питаме: нотариусите в престъпната схема ли са?”

Според ужилените предприемачът не си е плащал вноските по кредита и ги е измамил, че жилищата не са ипотекирани. Те се страхуват, че трезорът на банката ще им вземе жилищата.