Дупница за 8-а година посреща хористи за международния фестивал „Свети Иван Рилски”

Стефан Чавеев

На 21 и 22 октомври в Дупница ще се проведе VІІІ международен фестивал на мъжките хорове “Свети Иван Рилски”, съобщиха организаторите. „Фестивалът е наследник на богатите музикални традиции на града в областта на хоровото изкуство и феномен на художествената култура. Той е единствен в България и има национални измерения. Изявите преминават под патронажа на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, което е много високо признание за хоровото изкуство на гр. Дупница.

От 2010 г. той е включен в културния календар на Министерството на културата, а от 2013 г. гр. Дупница е обявен за Национален център на мъжкото и момчешкото хорово пеене. Фестивалът е одобрен за редовен член на Българската фестивална асоциация от нейния управителен съвет. Фестивалът се организира в два дни от м. октомври. Първия ден се провежда тържествен концерт в салона на ОбДТ “Невена Коканова” и се награждават с дипломи и плакети участващите хорови колективи.

Забележителното на фестивала е и това, че във втория ден от програмата е включен концерт -матине в църковния храм на Рилския манастир, където е създаден уникалната Рило-манастирска певческа школа и хоровите колективи изпълняват православна църковна музика. Организатор на фестивала е община Дупница, а съорганизатори са Българският хоров съюз, Балканският хоров форум и Съюзът на българските композитори”, каза Стефан Чавеев, който е член на Надзорния съвет на Балканския хоров форум и секретар на организационния комитет на фестивала.