Читатели сигнализират: Стотици дървета са изсечени в Бобошевско, Бобовдолско и Дупнишко, Никола Малинов от Блажиево: Организатор е бившият лесничей Георги Соколов, за него са работили 10-ина души, дължи им по 200-600 лв., давам го на прокурор

Николай Малинов

 

Хора от Крайници са сваляли с коне трупи от м. Лъката над махала Верница, твърди още животновъдът

Стотици дървета от гори в общините Бобошево, Бобов дол и Дупница са изсечени от бракониери, сигнализира животновъдът Никола Малинов от с. Блажиево, притежаващ ферма в Каменик.

Георги Соколов

Пънове на отрязани дръвчета има в местностите Равна шума и Лъката над бобошевските села Каменик и бобовдолското Мали Върбовник, видя на място и репортер на „Вяра”.

В гората над Мали Върбовник незаконно са сечени дъбови дървета.

Пънове от дървета, отрязани в гората над с. Мали Върбовник.

Подалият сигнал Никола Малинов твърди: „Незаконната сеч е организирана от лесничея Георги Соколов, който отговаряше за района като служител на ТП „ДГС-Дупница” и преди малко повече от месец беше уволнен. За дейностите на Соколов разказа и секач, работил за горския надзирател, който настоя да остане анонимен. „През декември 2016 г. в местността Равна шума над Каменик са изрязани около 50 кубика акация, които Соколов по моя информация е продал. От горското е имало разрешение за добив на дървесина за местното население, намираща се в местност до съседната борова гора. Покрай законния добив под ръководството на Георги Соколов са сечени и дървета в Равна шума, но незаконно. Ще сезирам прокуратурата за бруталната сеч”, каза Никола Малинов. Акациевите пънове в участъка, в който са вилнели бракониерските резачки, са без необходимата маркировка.

В м. Равна шума над Каменик бракониерите са изрязали десетки акации.

„В местността Лъката над махала Верница, която е на 3 км от Каменик, е рязан дъб. Отсечени са 50-60 кубика. Имало е разрешение от горското за добив на дървесина за населението от Блажиево, но дърветата са продадени от Соколов, според мен. Тъй като теренът е стръмен и до мястото не може да се стигне с друг превоз, трупите са сваляни с коне на хора от с. Крайници”, продължи Малинов. „Незаконна сеч има и в близост до лентата, която транспортира пепелината от ТЕЦ „Бобов дол” до сгуроотвала в Каменик. Тази гора е в землището на бобовдолското с. Мали Върбовник.

Сечени са дъбове, намиращи се на 100-тина метра от лентата, както и по-надолу. Доказателство за поголовната сеч са не само останалите дънери, но и изсъхналите клони от повалените дървета”, твърдят местни хора. „В гората между Мали Върбовник и лентата без документи са отрязани над 100 кубика дърва. Опитали са да замаскират, че има разрешение, като една част от пъновете от отрязаните дъбове са напръскани с червена боя.

Позволително няма, мястото не е планувано за сеч”, категоричен е Никола Малинов. По думите му е сечено на 8-9 места. „Извършван е бракониерски добив и в дупнишките села Баланово и Палатово. Работила е цяла бригада секачи от Каменик, Блажиево, Джерман, Крайници, Бистрица”, твърдят участници в акциите.

„Само горските могат да изчислят щетите. Според мен Соколов си е организирал хора, които отиват на място и започват да секат по най-бруталния начин, посред бял ден. Него няма кой да го пипне. Искам да попитам наистина ли има гръб в горското в Дупница? Секачите са безработни хора, които нямат друг начин за препитание и за да изкарат за хляба, са принудени да вършат безобразия. Накрая дори се подигравал с хората, като не им плащал това, което им е обещал. Когато се стигнело до там – да си искат парите, казвал: „И я немам пари, не ми платия, че опра`име”. Дължи пари на всички, които са му работили, това са 10-ина човека. На едни има да дава по 500-600 лв., на други – по 200-300 лв., сумите са различни”, допълва Малинов. Той продължи още: „По моя информация лесничеят наемал секачите с обещания за 20-30 лв. надница, на други обещавал да плаща на заработка – по 12 лв. на кубик. Имало и трети, на които, вместо да плаща, позволявал да си нарежат дърва. На двама-трима от хората, които са секли дърва за Соколов, е казал да си нарежат дърва от гората, за да не им плаща за работата, която са вършели”, казва Малинов.

Както писахме, Георги Соколов преди около 2 месеца бе уволнен дисциплинарно от ТП „ДГС-Дупница”. Освободен бе на 31 август, след като е установено, че името му е забъркано в кражба на дървесина. На 1 юни вечерта на ул. „Св. Иван Рилски” служители на полицията в Дупница бяха хванали лесничея с 10 кубика крадени дървета – бял бор. Дървесината е била законно добита от фирма в гората на с. Каменик и след това прибрана от Соколов, без контролна марка и превозен билет. Транспортирана е с негов камион с фалшиви номера. След като е установена кражбата, е конфискувана и закарана в горското в Дупница. При проверката полицаите бяха установили още, че шофьорът на камиона е без книжка и е употребил алкохол.

За коментар потърсихме пиара на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) Благоевград Снежана Паскалева. Въпросите, с които се обърнахме към ръководството на ЮЗДП, са: За кои горски участъци в споменатия район е имало законно позволение за добив на дървесина от ТП „ДГС”-Дупница?; Трите посочени местности (Равна шума и Лъката над село Каменик) и мястото, намиращо се в близост до лентата над бобовдолското село Мали Върбовник, включвани ли са били в списък за добив на дървесина от ТП „ДГС”-Дупница?; Известно ли е на ръководството на ЮЗДП-Благоевград, че в района, за който говорим, е имало незаконен добив на дървесина?; В ЮЗДП- Благоевград има ли информация, че бившият лесничей в района Георги Соколов е организирал незаконна сеч и продавал дървесината?; Какво ще предприеме ЮЗДП, ако реши да извърши проверка и установи незаконна сеч в този район?

Засега няма отговор от ЮЗДП и редакцията се ангажира да публикува позицията на ведомството. В. „Вяра” дава право на отговор на всички лица, споменати в сигнала на Никола Малинов.