“Вертикалната гора” на Милано намира пазар от Китай до Холандия

 

Над 20 000 растения и дървета, а това е равносилно на два хектара гори, върху две жилищни сгради: родени от въображението на италианския архитект Стефано Боери, двете вертикални кули Bosco Verticale (Боско Вертикале в превод от италиански вертикална гора) в Милано породиха силен интерес и се изнасят в цял свят – от Холандия до Китай.

В миланския квартал „Порта Нуова” всички погледи са приковани към тези два небостъргача, покрити със зеленина, където живеят няколко известни личности, сред които е и Иван Перишич, хърватският футболист на „Интер” (Милан).

Лиственици, черешови, ябълкови и маслинени дървета, букове… На всеки балкон има десетки растения или дървета, подбрани и разположени според устойчивостта им на вятър и предпочитанията им за светлина и влажност.

Този проект “се роди от силната ми страст към дървета” и от размисъл за “начина, по който те могат да станат основен елемент от архитектурата”, обяснява пред АФП Стефано Боери.

Неговата дейност има и екологични цели: “Бях в Дубай през 2007 година и гледах този град, който расте сред пустинята, с над 200 стъклени кули, които подсилват ефекта на топлината”, припомня си той.

Така се ражда идеята за сграда, която расте, “освен да приютява живота, да допринесе за намаляването на замърсеността на града, защото дърветата поглъщат микрочастиците и въглеродния двуокис”.

 

“Днес градовете произвеждат близо 75% от въглеродния двуокис в атмосферата, а “присъствието на повече дървета в града означава позиционна битка с врага”, отбелязва архитектът.