Сиси Пешкова от Самоков: Столичният зоопарк тънеше в мизерия, мечките плуваха в тиня, очаквам коренна промяна с ремонта за 10 млн. лв.

 Изграждат се нови водни площи, стъклени прегради, реновират се настилките…, силно се надявам и маймунките да живеят по-добре, защото при тях не видяхме никаква промяна, допълни Богомила Михайлова

Природозащитничите и любители на животни Богомила Михайлова и Сиси Пешкова от Самоков приветстваха обновяването на столичния зоопарк по европроект. Столичната община е почти готова с разработването на идеен проект за цялостна промяна на визията на Зоологическата градина, така че да отговаря на съвременните изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Общата стойност на идейния проект е 10 млн. лв.

Богомила Михайлова

„Софийският зоопарк преди тънеше в мизерия. Миналата година отидох в зоопарка с голямо удоволствие, а си тръгнах тъжна и разочарована от гледките. И си бях обещала повече да не стъпвам там. Животните живееха в изключително тесни пространства, изглеждаха тъжни и недохранени. Мечките бяха неспокойни, слаби и гладни. Водата при животните мирише на блато, а за цвета й да не коментирам. Мизерията беше пълна. Никаква грижа нямаше за тези животинки. Мечките плуват в тинята, тигърът обикаля в кръг в клетката си с отворена уста! Беше изключителна мизерия”, разказа Сиси Пешкова.

„След като разбрах за промените, които се извършват, решихме да посетим отново зоопарка и останахме очаровани. В момента тече усилен ремонт, а именно с цел разширението на площите за тигри, пума, ягуар и леопард в сектор „Хищници” на Зоологическата градина. Изграждат се нови водни площи и поливна система, стъклени прегради, през които посетителите да виждат животните, и метални заграждения. Ремонтът включва и изграждане на нови алеи и осветление, реновиране на настилките и озеленяването, както и реконструиране на водопроводната, канализационната и електрическата инсталация. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Силно се надявам и маймунките да живеят по-добре, защото при тях не видяхме никаква промяна и те отново гледат тъжно и тънат в мизерия”, допълни и Богомила Михайлова.
Животните са разположени в среда, най-близка до естествените им обитания на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега. Зоните ще са озеленени, специално аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип – Африка, Северна Америка, Южна Америка, Азия и т.н., обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Той подчерта, че животните ще имат възможност да са в смесени композиции, тоест в една зона могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи. Зоопаркът ще има и специални зони за посетителите – образователен център, книжарница, сладкарница. Ще бъдат направени и различни маршрути за посетителите. Зоологическата градина ще се превърне в атракцион от съвременен, европейски тип, каза Бориславов.