ОбС в Рила прие отчета за бюджета за първото полугодие със 70% изпълнение, кметът Кабзималски обеща да направи списък с длъжниците, призна: Несъбрани са 146 000 лв. 

Председателят на ОбС Цветана Шушкова и кметът Георги Кабзималски и Надя Каралийска (вдясно)

Общинските съветници приха отчета за изпълнение на сборния бюджет на община Рила на свое редовно заседание, отчета за изпълнение на средствата от ЕС, отчета за чуждите средства и отчета за капиталовите разходи към 30.06.2017 г.

Председателят на ТД – Рила Иван Начев

„Едва около 70% са събрани средства от данъци и такси, като има несъбрани около 146 000 лв.”, заяви кметът на общината Георги Кабзималски в отговор на въпроси на общинските съветници Мария Жлябинкова и Виделова за събираемостта на данъците за периода. Той посочи, че задължения имат не само собствениците на имоти, но дори и на автомобили. „Досега сме се въздържали, правили сме планове за разсрочени плащания, но ефект няма. Плащания са извършени по задължения до 2013 г., след тази година няма започнали плащания”, посочи той.

М. Жлябинкова попита риторично как такива автомобили минават технически преглед без платен данък.

Директорът на ПП „Рилски манастир” инж. Димитър Григоров

„Реално можете да минете на преглед, без да плащате данък. Как става това, не знам, но е факт”, отговори кметът.

Председателят на ОбС Цветана Шушкова информира, че масово не се плаща туристически данък. Кабзималски заяви, че собствениците на туристически обекти отчитат, че нямат туристи, а когато се налагало да търси за гости да нощуват, се оказвало, че няма места.

Съветниците Мария Жлябинкова (вляво) и Димитър Симеонов

Старши експертът по стопанска политика към общината Агница Костадинова посочи, че има собственици на хотели, които не са отчели и една нощувка и даде пример с Чавдар Трайков. Тя допълни, че все пак някои спазват закона и си плащат задълженията. Но пък данъкът, който е съобразен с броя на звездите на съответния хотел, започва едва от 35 ст. на нощувка, а преди е бил по лев за всички. Така че приходите от това перо закономерно падат.

Председателят на ОбС настоя за по-твърда ръка – видимо е, че общината е предприела действия, но са нужни и санкции, посочи Шушкова.

Кметът допълни, че се продават заради неплатени задължения чрез ЧСИ хотел, рибарници, 2 частни къщи и имущество на 6 лица за 110-115 000 лв. с лихвите. Той информира, че по актове за неизплатени задължения от 2013-2016 г. не е имало никакво движение. Затова има дадени случаи на ЧСИ. Така собственичка на имот имала задължения от 8000 лв., но се наложило да плати 14 000 лв.  „Оздравителен план общината няма от началото на 2017 г. Ще предприемем всички възможни действия за събиране на задълженията. Не допускам забавяне на плащанията за социални дейности, заплати за училището и детската градина. За общината не коментирам – щом не можем да си съберем вземанията – съответно забавяме заплатите за общинските служители”, заяви Кабзималски. „Можем да направим такъв план”, предложи председателят на ОбС.

Съветниците обсъждаха и цената на наемите на селскостопански земи. Стана ясно, че са най-ниски в региона и страната. При 23 лв. наоколо, тук са едва 8 – гласували сме минимума, припомни Г. Кабзималски. Но допълни, че почти всички наематели от Бобошево и Кочериново са дошли заради ниската цена в Рилска община. Стана ясно и че таксата за битови отпадъци не е вдигана от 2008 г. „Въпреки това някои декларират по-малки имоти. Правили сме справки с нотариуси и данните са съвсем други. Така фирма с дотации за 600 000 лв. обявява в общината имот за 370 000 лв. – обвинявам ги в некоректност. После се сърдят защо им е вдигнат данъкът”, посочи кметът. Той отчете и факта, че 63 фирми с хотели и ресторанти дават поминъка на около 80% от рилчани. Но имало случай, когато една местна фирма изплатила задълженията си, но за заплатите пратила служителите си в общината при кмета. „Това е удар под кръста” – коментира Кабзималски.

Решено бе до края на седмицата да се състави списък с фирмите и физическите лица със задължения и да се посочат мерки за справяне със ситуацията.

Общинските съветници приеха отчета за дейността на Дирекция на Природен парк „Рилски манастир“, представен от неговия директор инж. Димитър Григоров. В него той посочва, че паркът е кандидатствал за периода с три проекта, но нито един не е одобрен. Институцията при отваряне на следващи европейски програми ще участва отново, увери инж. Григоров. Той изрази възмущение от вандалски прояви в района – откраднат контейнер от убежище, унищожаване на кътове за отдих. Посочи, че с децата в Рила работят отлично. Мария Жлябинкова допълни, че с НЧ „Пробуда” също работят добре. Имат осъществен проект „Работилница за природа” и кандидатстват за негово продълженение. Общинският съветник Н. Чифлигарски се поинтересува кой осъществява контрол на работата на парка. Григоров му отговори, че институцията има органи за контрол. Кметът Кабзималски поясни, че участието на ПП „Рилски манастир” в съвместни проекти с общината ще има по-голям ефект, особено в трансграничните програми.

Отчет за работата на Туристическо дружество – Рила даде неговият председател Иван Начев. Той напомни, че догодина дружеството ще отбележи 120 години от създаването си и поиска съдействие от Общинския съвет за честването на юбилея. Начев отбеляза, че ТД е първото създадено в страната след дружеството на Алеко Константинов, а днес осигурява разнообразен живот за рилчани. От ОбС се ангажираха да окажат помощ за отбелязването на годишнината.

ОбС прие и Допълнение на Правилника за организацията и дейността на Обществения съвет за упражняване на обществен контрол при осъществяване на дейностите в областта на социалните помощи и социалните услуги в община Рила.