Кметът на Рила Георги Кабзималски с 3 варианта за решаване на водните проблеми на Кочериново: Изграждане на допълнително водохващане, на изравнител или смяна на водопровода от Пастра

Председателят на ОбС Цветана Шушкова и кметът Георги Кабзималски

 

 

Съветниците от Рила подкрепиха Кочериново за среща с МРРБ и областната управа в Кюстендил за решаване на кризата

Кметът на Рила Георги Кабзималски има три варианта за решаване на проблема с водоснабдяването на Кочериново. Това стана ясно на оживеното разискване за решаване проблема на Кочериново по време на ОбС сесия в Рила.

Николай Чифлигаров

Както стана ясно, на сесия на ОбС в Кочериново преди десетина дни местните общински съветници търсиха варианти за решение на водната криза. На сесията присъства и кметът на Рила Георги Кабзималски. Припомняме, че в община Кочериново в края на лятото и началото на есента питейната вода намаля драстично и хората се вдигнаха на протести. Това бе и повод кочериновският Общински съвет на няколко заседания да търси възможности за решаване на проблема.

Съветниците дадоха съгласие за провеждане на среща на представители на двете общини, на МРРБ и областната управа в Кюстендил.

На сесията в Рила кметът на община Рила Георги Кабзималски заяви, че предлага 3 варианта за решение на проблема: първият е за изграждане на изравнител, в който да се събира водата, и когато е в повече, да отива за Кочериново. Другият вариант е за изграждане на допълнително водохващане. По закон това можело да стане от ВЕЦ „Каменица” – 38 л/сек, и р. Елешница – 80 л/сек. От реката повече от 60 л дебит не може да се хване, категоричен бе Кабзималски и посочи като вариант за решение на проблема р. Ловница. Пред ПУДООС обаче от общината три пъти са искали да бъдат отпуснати средства за изграждане на водохващане, но от там отказвали.

Третият вариант е смяна на етернитовия водопровод от с. Пастра – гр. Рила до м. Св. Георги, който има загуби на вода в размер на 63% (по данни отпреди 10 години).

Кметът Кабзималски посочи, че никой не може да ги задължи да пуснат вода за Кочериново, най-малкото защото водопроводът Рила – Кочериново не е въведен в експлоатация и посочи, че не е в пълномощията му нито да пуска, нито да спира водата. „Този водопровод не е наша собственост. Наша собственост е железният водопровод, ако искат, каквото остане от водата в него, да го вземат. Този водопровод винаги си е бил общински”, уточни кметът. Той се обърна към съветниците да покрепят предложението и допълни: „Но аз им казах – поне каквото зависи от мен, Рила никога няма да бъде на режим”.

Съветниците припомниха, че преди време са имали съвместно заседание точно по въпроса за водата и общото решение било да се участва в изграждането на водопровод, който да захранва с по-голямо количество вода. Трябвало всяка община да участва с по 35 000 лв., община Рила внесла своя дял, но от тук нататък нещата забуксували.

Николай Чифлигаров, който е общински съветник трети мандат, първоначално заяви, че ще гласува „против”, понеже са правени до момента такива срещи, но резултати няма. След обсъждането обаче всички общински съветници подкрепиха предложението. Те препоръчаха срещата между представителите на двете общини и съответните институции да се проведе в гр. Рила.