Георги Атанасов от Самораново: Бистришкият поп Борис Минчев и брат му Тодор ме пребиха с бастун и кофа за боклук, осъдиха ме да им платя 1500 лв. обезщетение

Георги Атанасов
  • Протестирам срещу решението на съдия Маргарита Алексиева от дупнишкия съд, настоявам КОС да го отмени, имаше лъжесвидетелстване, заяви стругарят
  • След побоя не чувам добре с едното ухо, в суматохата по погрешка Тодор нанесе 2-3 удара и на отчето, твърди 71-год. мъж

„Тодор и Борис Минчеви от Самораново, които са синове на моя първа братовчедка, ме биха, а след това Районият съд в Дупница ме осъди, като повярва на лъжесвидетели.”

Отец Борис Минчев

Това твърди 71-годишният жител на дупнишкото село Георги Атанасов, който се оплака в редакцията на в. „Вяра” от братята Минчеви и правораздавателната система. Атанасов обясни, че след побоя, нанесен му от животновъда Тодор и брат му – небезизвестния поп Борис, който служи в черквата в съседното село Бистрица, не чува добре с едното ухо. Освен това по силата на присъдата бившият стругар в закрития ЗРНО ще трябва да плати и над 1500 лв. обезщетение и разноски по загубеното дело.

Маргарита Алексиева

По думите на Георги Атанасов скандалът между него и Тодор Минчев избухнал заради забележка и прераснал в побой. Ето какво разказа той: „Инцидентът беше на 17 януари тази година (Антоновден), към 16 часа, на 85 м от дома ми на ул. „Александър Стоименов” в Самораново. Пуснах кучето да се разходи, а Тодор Минчев караше 5 коня. Кучето беше на тротоара и Тодор посегна да го удари с тоягата, която носеше.

Копия от жалбите на Атанасов

Казах му да не закача кучето, което е ловно и досега не е нападало нито човек, нито животно. Той почна да псува първо кучето, а след това и мен. Заплаши ме, че ще ме пребие. В това време конете минаха по намиращия се наблизо мост, той се върна, спря до близкия контейнер за боклук, взе оставената там кофа и ме удари с нея по главата. После започна да ме удря с юмруци. Удари ме и близо до ухото, заради което сега не чувам добре и имам бръмчене в това ухо”, обясни Атанасов. Той е категоричен, че нито е удрял, нито е обиждал по-младия от него Тодор, който е под 50 г. „Хванах Тодор за едната ръка, за да се предпазя и докато отстъпваше, той падна. Не съм го обиждал, камо ли да го ударя. В един момент чух да казва: „Бате, ела да го пребиеме!” Брат му – поп Борис, тръгнал на работа към Бистрица, беше без расо, личеше си, че е много пиян, дойде и също започна да ме бие. В суматохата по погрешка Тодор, който също миришеше на алкохол, нанесе 2-3 удара на Боре. Цялата ми глава беше в кръв, но побоят продължи. Тодор каза на брат си да вземе бастуна ми, който беше паднал, и да ме удря още. Ударите с бастуна бяха два, след което дойде съпругата ми Емилия, която взе бастуна от ръката на попа и той побягна за Бистрица, а Тодор си подбра конете към тях”, допълни Георги Атанасов.

Бившият стругар обясни още, че потърсил помощ на тел. 112 и на място пристигнали полицаи. „Дойдоха двама полицаи, които се забавиха половин час. Помолих ги да настигнат попа, да намерят брат му и да ни арестуват и тримата, да дадем показания и да има съд по бързата процедура, но те отказаха. На 19 януари си извадих медицинско. Тодор си извадил 3 медицински и подал жалба в съда. Делото беше на 5 октомври и Тодор го спечели с помощта на лъжесвидетели, които не бяха на улицата на 17 януари и не са видели нищо. Единият свидетел лъже, че бил с кола и искал да ни разтърве. Другият свидетел е съпругата на Тодор – Елеонора, която също лъже. Моите свидетели са съпругата ми и Сашка Николова, която по време на инцидента случайно попаднала улицата, вървяла към магазина. Съдия Маргарита Алексиева обаче повярва на тях и ме осъди. Трябва да платя 800 лв. обезщетение на Тодор, 600 лв. на адвоката му и 160 лв. за вещо лице. Не съм виновен, но биячите ми излязоха прави”, обясни Атанасов. Той уточни, че след побоя внесъл жалба в Районната прокуратура в Дупница. „Четирима прокурори – Павлов, Смилянова, Босачки и Пиронов, отказаха да образуват досъдебно производство. За мен е направено фиктивно разследване. Аз също подадох жалба. Тя е в Кюстендилския окръжен съд (КОС), заведена е като ЧНД 1032/27.07.2017 г., но още не е насрочено дело. Не съм съгласен с решението на Районен съд – Дупница, по дело 81/2017 г., заради което подадох жалба в Окръжната прокуратура и Окръжния съд в Кюстендил. Искам истината да излезе наяве. Вече всеки път, когато мина покрай Районния съд в Дупница, ще спирам на входа и ще викам по 15 минути. Протестирам, защото за трети път по лъжесвидетелства съдии ми издават присъди”, заяви Атанасов. Той е нарекъл жалбата си „кърваво писмо”, с което настоява за отмяна на присъдата. Твърди, че Тодор и Борис не за първи път му нанасят побой.

В. „Вяра” дава право на отговор на всички лица, споменати в разказа на Атанасов.