Част от укрепените вече откоси по ски пътя на Бъндеришка поляна

 

Над половин декар гора ще се изсече в парк “Пирин” заради предишни нарушения на концесионера

Екоминистерството продължава да замазва нарушения в ски зоната “Банско” в националния парк “Пирин”, като е разрешило извършването на сеч на повече от половин декар гора за укрепване на прокаран неправомерно ски път от концесионера “Юлен”. Това алармираха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ в сряда.

Природозащитниците информират, че в писмо от 9 октомври 2017 г. на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков до ръководствата на концесионера на ски зона Банско “Юлен“ и на дирекцията на Национален парк „Пирин” се утвърждава санирането на откос А1 от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско, в резултат на което ще се изсече гора върху 528 м2.

Проблемът е, че ски пътят от Бъндеришка поляна до Банско не фигурира в концесионния договор за ски зона Банско в Национален парк „Пирин”. Липсва и в сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин”, посочват от екокоалицията.

Ски пътят е разположен на практика върху туристическата пътека от Банско за хижа „Бъндерица”, но е разширен с булдозери, на места до 30 метра. Това налагало да се просекат склонове на поне три места. Тези склонове са стръмни и ерозират лесно. За да се укрепят, се премахва гора и се стабилизират с метални скари и по други способи, обясняват природозащитниците.

Само последното укрепване според документацията от екоминистерството ще доведе до премахването на половин декар гора в Национален парк „Пирин”. Самите просечени склонове са действително опасни за туристите и скиорите, допълва коалицията. Нейна проверка установила, че подобно укрепване на един от склоновете е извършено през 2016 г., а на друг – през лятото на 2017 г. Съответно на тези две места върху близо 2 декара вече няма гора.

“Всички тези укрепвания нямаше да се налагат, ако не е бил изграден ски пътят от Бъндеришка поляна за Банско. Те са поредното нагледно доказателство, че в Национален парк „Пирин” през годините държавата е позволявала да се случват неща, които не са разрешени официално, а след това управляващите са ги замазвали по различни начини”, пише в изявлението на организацията.

Тя припомня, че през 2010 г. самото МОСВ след геодезични изследвания заяви, че ски зона Банско заема с 650 декара повече от разрешеното по концесия. Концесията за ски зона Банско е за сеч и изграждане на писти и съоръжения върху площ от около 1000 декара. Съответно през 2010 г. ски зоната заема две трети повече площ заради по-широки от разрешеното просеки за писти и лифтове. Видно е, че през следващите 7 години гора около ски зоната продължава да изчезва.

Коалицията настоява за ново официално измерване на ски зоната и допълва, че ще бъде сигнализирана и прокуратурата за строителните работи в Националния парк “Пирин”.