Каменоделци и собственици на аграрна аптека готвят бунт срещу Дома на покойника в Петрич, Елка Стоянова към кмета Бръчков: Упражнявате тих терор върху нас

Димитър Бръчков

 

За премахването на сградите има решение на ВАС без право на обжалване. Въпреки усилията на 5-6 човека Петрич ще има своя Дом на покойника и хубав гробищен парк с паркинг, категоричен е градоначалникът

 

Засегнатите от предстоящото благоустрояване на подходи и обособяване на подходи към гробищния парк в гр. Петрич са готови да стачкуват. Това стана ясно на сесията на местния парламент в южния град, след като в точка „Питания и отговори” бе дадена думата на собственичката на селскостопанска аптека Елка Стоянова.

Елка Стоянова

„Ако не намерите разумно решение на проблема, освен съдебните битки, които водим, ще започнем и стачни действия. В мирно време Вие упражнявате тих терор върху нас и ние няма да го позволим”, заяви Стоянова. „Колко ще ни струва инвестицията и какви ще бъдат цените на предоставените ни услуги в този обект? Ще бъдат ли поносими за нас, обикновените граждани, или от услугите му ще се възползват само богатите покойници? Или определен кръг от хора ще усвои заделените общински и държавни средства и обектът няма да е финансово достъпен за всички нас. 2 г. се появяваме по сесии, за да намерите разумно решение и за нас, и за този обект.

Присъстващи на сесията, чиито сгради ще бъдат съборени, се заканиха, че ще протестират.

До този момент няма такова решение. Във всички покани и заповеди от г-н Бръчков ни цитират като незаконни обекти, след като всички сме със строителни книжа, одобрени от община Петрич. Единият от обектите е с Акт за държавна собственост. Въпросът ни е на какво основание ни цитирате като незаконно поставени?

Ние сме тук и заявяваме, че нямаме финансови средства, за да започнем премахването на законно поставените си обекти. Изградили сме си ги с много труд и лишения и не сме заделили финансови средства от бюджета си за премахването им.

Решение ще търсите Вие, г-н Бръчков. Вие ще осигурите финансови средства и терени за това. В стопанския двор премахнахте незаконни постройки на група роми и за тях намерихте решение.

Цитираме случая не за да създаваме етническо напрежение, а да поздравя ромите, че се борят за правата си и са общност, която, дебело подчертавам, сред нас липсва.

В Общинска администрация-Петрич се погазват законните и нормативните уредби на България. Вие, г-н Бръчков, спекулирайки, че решавате социални проблеми на жителите на общината, сте се обградили от хората, довели Ви на власт, и решавате проблеми, свързани с личното им облагодетелстване. С цената на всичко се нарушават ред процедури и закони с цел да се извърши незаконното строителство на обект „Дом на покойника и паркинг”, каза Стоянова. Според нея показателен е фактът, че проектите са били готови през м. март, а договорът за тяхното възлагане е от юни. „Строителното разрешение е издадено от Владимир Митрев и е за обект четвърта категория, а всъщност обектът попада в трета категория, тъй като ще се разполага в имот над 10 дка (гробищния парк). Всичко това е направено, за да може обектът да се въведе в експлоатация от община Петрич, а не от ДНСКА. Това е свършено под покровителството на РОНСК – Благоевград, които са направили проверки и не са забелязали несъответствията. Докато ние водим дела, за да докажем законността на нашите обекти, Вие, г-н Бръчков, издавате заповед след заповед за тяхното премахване и в хода на съдебните дела стъпка по стъпка узаконяват вашия незаконен строеж”, заяви Стоянова. Тя допълни, че към 31.10.2016 г. по кадастрална карта въпросните обекти фигурират с влязла в сила заповед на кмета Димитър Бръчков. „От 27.02.2017 г. има изменение на ПУП- П за УПИ VІ с отреждане за гробищен парк кв. 178 по плана на гр. Петрич и УПИ VІІ с отреждане за разширение на гробищен парк, м. Китенлъка, землището на гр. Петрич, с което двата имота се обединяват в самостоятелен УПИ ІХ с площ 932 279 кв. м и отреждане за гробищен парк кв. 178 по плана на гр. Петрич.

Във визата за проектиране на обреден дом пише: „Обреден дом и паркинг в УПИ VI кв. 178, което означава, че паркингът не е в самостоятелно УПИ или част от друг имот. Имаше въпрос към Митрев. Ако паркингът е до УПИ VІ, кога е станало това отделяне и на какво основание? Има ли проект за отделяне, съгласуван ли е и кога е съгласуван? Строителното разрешение за Обреден дом е в УПИ VI, както и съгласувателните писма и проектите. След като визирате УПИ IX, проектите Ви трябва да се променят. Променени ли са и за чия сметка ще бъде тази промяна? Ще ги промените ли, или пак ще има заобикаляне на нормативни уредби?”, попита Е. Стоянова.

Градоначалникът определи казаното като „поредното емоционално слово, изпълнено с големи дози популизъм”, а предположението, че само богатите ще се възползват от бъдещия обект, нарече спекулация. Посочи също, че Петрич е сред малкото градове, в които гробищният парк е без паркинг. Бръчков подчерта, че относно премахването на сградите има решение на Върховния административен съд без право на обжалване. „Въпреки всичките усилия на тези 5 или 6 човека Петрич ще има своя Дом на покойника, Петрич ще има хубав гробищен парк с паркинг”, категоричен бе кметът.

Както писахме, община Петрич има проект за строителство на нов обект до гробищния парк – Дом на покойника, който ще бъде с паркинг с 24 паркоместа. Строителството обаче ще съсипе бизнеса на близо 15 семейства на каменоделци и собственици на аграрна аптека.