ГЕРБ депутатът от Дупница Ив. Константинов: Стотици пропищяха от “кредитите до заплата”, БНБ да упражни надзор

Ивайло Константинов

 

  • Финансовите къщи никнат като гъби, нужно е да се предприемат законодателни промени

  • Гражданите не могат да бъдат съдени, без да знаят, парламентът „върза“ частните съдебни изпълнители

  • Документите за лична карта или паспорт ще се събират по служебен път

 

Бързите кредити трябва да са под надзора на БНБ. Хората са пропищели. Срещу 300 лв., взети от финансови къщи, трябва да връщат 900 лв. за един просрочен месец. Необходимо е да се инициират законодателни промени срещу въпросните финансови къщи, които напоследък никнат като гъби, заяви ГЕРБ депутатът от Дупница Ивайло Константинов.

Ивайло Константинов е доволен от приетите промени в законите, които са в полза на гражданите и ги облекчават в различни казуси

 

Г-н Константинов, какво свършихте в парламента през последната седмица?

– Парламентът прие окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, а гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят. Това е първият парламент, който въведе ограничения за частните съдебни изпълнители. Беше приет и текст, според който запор на банкова сметка на длъжник се налага до размера на дълга по изпълнителното дело. Парламентът прие да има съразмерност между принудителното изпълнение към длъжник и размера на задължението.

Константинов по време на своя приемна

В кодекса беше записано, че наложените от съдебния изпълнител обезпечителни мерки и предприетите изпълнителни способи трябва да са съразмерни с размера на задължението, като отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено. Депутатите въведоха и текст, по силата на който частен съдебен изпълнител ще отговаря за вреди, причинени от процесуално незаконосъобразно принудително изпълнение и когато е наложил обезпечения, които са явно несъразмерни с размера на задължението по изпълнителното дело. Депутатите разписаха подробно и случаите на несеквестируем доход.

  • Какви са другите възможности в закона, от които може да се възползват вече длъжниците?
  • В закона беше въведена възможността длъжниците да оспорват оценките на недвижими имоти, когато се изнасят на публична продан. С това се цели прекратяване на практиките да ти продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник. Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов заяви в пленарна зала, че с тази промяна се дава гаранция за достоверност на оценката на даден имот.
  • Според Константинов най-честите оплаквания по време на приемните са за проблемите с бързите кредити

    Граждани изказват проблемите си с надежда Константинов да им помогне при решаването

Мнозинството в залата отхвърли предложения за въвеждане на десетгодишна давност за всички необезпечени вземания срещу физически лица. Според Филип Попов от БСП въвеждането на тази давност няма да реши проблема с т.нар. „вечен длъжник“.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че предложенията не са били подкрепени не заради мнението на опозицията, а заради становища на научната общност. Съображенията са, че 10 години са кратък срок при настоящата скорост на правосъдието, посочи Кирилов. Според него закон за фалит на физическите лица няма да реши проблема, а напротив – с него ще се създаде робия.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и БСП се поздравиха с приетите промени в ГПК и изразиха надежда те да окажат положителен ефект върху гражданите.

  • Г-н Константинов, обяснете и промените по отношение на личните документи, които е важно да се знаят от гражданите?
  • По силата на въведените промени, когато за гражданите е настъпила промяна на ЕГН, на имена, на постоянния адрес или на пола и тези факти са отразени в Националната база данни „Население“, към заявлението за издаване или подмяна на паспорт или лична карта няма да се прилагат изискваните към момента удостоверителни документи, а те ще се събират по служебен път от МВР. Така процедурата по издаване на лична карта или международен паспорт се облекчава, като голяма част от документите, нужни за тяхното издаване, ще се събират по служебен път. Това стана, след като правителството одобри промени в Правилника за издаване на българските лични документи. Целта е да се намали административната тежест за гражданите чрез редуциране на изискванията за представяне на документи. Облекченията са по отношение на издаването или подмяната на лична карта и паспорт, както и на паспорт или заместващ го документ на младежи между 14 и 18 години.
  • Кой е най-често срещаният проблем, с който се сблъсквате?
  • Това е невидимата, но много дебела примка, която представляват така наречените “бързи кредити”. Стотици са опарените. Това е информация, която получавам от всяка приемна и от всяко събрание. Бързите кредити, или т.нар. “кредити до заплата”, трябва да са под надзора на БНБ. Хората са пропищели, защото теглят суми от финансови къщи, които никнат като гъби и срещу 300 лв. трябва да връщат 900 лв. за един просрочен месец. Според данни на БНБ само десет от фирмите за кредитиране са специализирани в отпускането на такива малки кредити. По този въпрос трябва да се инициират законодателни промени.