50 души от Овчарци изпратиха дарение от хранителни продукти на Килифаревския манастир, певецът Костадин Кацарски: Това е курбан за спасението на селото

Дворът на Радка Лазарова от сапаревобанското село Овчарци бе отрупан с продукти, събрани от местните хора като дарение за Килифаревския манастир.

Кампанията се прави за тринадесета поредна година. Цялото село събира опаковани храни и домашно произведени селскостопански продукти, които транспортира на собствени разноски до манастира. Дарителската кампания започва през 2005 г., когато Килифаревският манастир пострадал при наводнение.

Придошлите води на река Белица наводнили градините му и били нанесени сериозни щети на обителта. Тогава игуменката на манастира – майка Юстина, се свързала с певеца Костадин Кацарски от село Овчарци и помолила за помощ. “И ние решихме тука църковното настоятелство и настоятелството на читалището да се обединим и да събираме храна за манастира. С нас тръгнаха и дърводелци, майстори други, ако има нещо за поправка по манастира, да го направят”, заяви Костадин Кацарски. Дворът на Радка Лазарова беше пълен с продукти за манастира, дарени от хората в махалата, пише БНТ. “Ние сме район, в който се ражда кромид, праз, картофки, доматки. Решихме да го закараме и оттогава мама Юстина каза: “Това е манастирът на Овчарци” и ние не се отказваме да закарваме колкото можем продукти, обясни Радка Лазарова. Антоанета Сакаджийска допълни: “Зимния период там е много трудно, аз също съм ходила, това е помощ, нямат средства да го закупят.” Хранителните продукти, дарени за манастира, бяха натоварени в автобус, с който отпътуваха и над 50 човека. Костадин Кацарски каза още: “Това е един общ курбан, дарение от селото, за спасение на населението от село Овчарци, за спасението на млади и стари”. Хората от село Овчарци ни разказаха, че винаги са топло посрещани в обителта и във всяка света литургия се споменават имената на дарителите.