Парите на 500 бивши енергетици от ТЕЦ „Бобов дол” изтекоха от Общинска банка – Дупница, прокурори от ВКП я подпукаха, банкерката Вакъвчиева излезе в отпуск

РУЖЕТА ВАКЛИНОВА

 

Георги Амбарков: С пет подписа от сметката ми бяха изтеглени 20 000 лв., служителката на банката Ружета Ваклинова ми каза: Съди ни, пари няма да видиш

„С пет фалшиви подписа около 20 000 лв., полагащи ми се при пенсиониране, се изпариха от сметката ми в Общинската банка в Дупница.

Георги Амбарков

На същия хал са поне 500 мои колеги, бивши служители в ТЕЦ „Бобов дол”, това обяви в редакцията на вестник „Вяра” Георги Амбарков. Главният прокурор Сотир Цацаров вече е разпоредил проверка. Ужилени от банката получиха уведомление от Върховната касационна прокуратура, че срещу клона е стартирано разследване в подозрение за източени милиони левове от пенсионните фондове на стотици бивши служители на ТЕЦ „Бобов дол”. В същия момент се оказа, че шефката на Общинската банка в Дупница Елена Вакъвчиева е излязла в отпуск вчера.

Случая огласи бившият заварчик от котелен цех Георги Амбарков, който е дал 25 години от живота си в дружеството. Сред пострадалите, които са останали без пари, са още бригадирът Зафир Кадифчин, синът му Валентин Кадифчин, електротехникът Стефан Забаданов, шофьорът от гаража Славейко Георгиев, шофьорът от котелен цех Георги Минтов и др. Нищо не са взели и роднините на покойния Димитър Миленков.

„През месец май 2010 година шефът на дружество „Доверие” за Кюстендилска област Йордан Божилов извика мен и шофьора Георги Минтов и на ръка ни даде по 1100 лв. Каза: „Няма да се подписвате никъде. Останалите по 8400 лв. ще ги получите, като навършите 65 години”. Ние повярвахме. Минтов сега е на 67, а аз съм на 65 години.

Сотир Цацаров

Отидох при шефа на банката в Дупница Елена Вакъвчиева и помолих да получа парите си накуп от пенсионния фонд. Справката, която направи нейна подчинена от банката, показа, че имам да получавам по пера 9500 лв. от пенсионен фонд „Доверие”, от които са взети само 1100 лв. на ръка, 6400 лв. от застрахователно дружество по застраховка живот ANG, 8 535 лв. от работодателския фонд НОИ и от дружество „Топлина”, собственост на Христо Ковачки, около 640 лв. Всички тези пари са ми преведени от Христо Ковачки, видях неговия подпис. Имам документ за това. Оказа се, че с подписите на петима души, начело със служителката от дупнишката Общинска банка Ружета Методиева Ваклинова, парите са източени. На 27 декември 2014 година Ружета и още петима души, които не познавам, са закрили сметката, фалшифицирайки подписа ми. На документа фигурира и номер на личен документ, който не е моят. За капак Ружета ми каза: „Заснели сме те на камерата как дойде и закри сметката с шофьорската си книжка”. Поисках да ми предостави снимката, но тя отказа. Направо ми каза: „Ако искаш, ни съди, пари няма да видиш”. Справката, направена от служителката на дружество „Топлина” в столицата, показа, че парите са източени от Общинската банка в Дупница. Тогава Христо Ковачки беше акционер в банката, сега разбрах, че вече няма нищо общо с нея, казаха ми го хората от банката”, разказа Георги Амбарков.

Бившите служители и работници от централата, пенсионирани на 57 години заради лоши условия на труд, е трябвало да получат натрупаните средства от пенсионните си фондове и от застрахователните дружества. Над 500 работници, пенсионирани от 2008 година насам, са с източени фондове.

Пострадалите дупничани са подали жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, който е разпоредил проверка. Със случая е ангажиран прокурор Коматичев от ВКП.

Любопитна подробност е фактът, че директорката на Общинската банка в Дупница Елена Вакъвчиева е съпруга на Атанас Вакъвчиев, бивш директор на ТЕЦ „Бобов дол” и дългогодишен председател на борда на директорите в енергийния холдинг. Той беше освободен около 2011 година.

По същото време снаха му Илияна Вакъвчиева е шеф на застрахователно дружество „Топлина” в Дупница на Минчовия площад в града.