Йорданка Каленичкова

 

С Величкова бобовдолци случиха на кмет, с любов тя променя общината, чакаме 500 000 лв. по проект за Културния дом, още 1 млн. за саниране на блокове, 15 улици ще се асфалтират…

Проблемът с мините е като воденичен камък за всеки кмет на общината, но това е въпрос, който трябва да се реши от държавата, от Европа искат да затворим рудниците, защото тровят, а гладът не убива ли?

В Бобов дол са нужни инвестиции, Елза Величкова е готова с 5 терена, които да предложи на директора на Агенция за български инвестиции Стамен Янев

„С Елза Величкова през последните 2 години Бобов дол най- после случи на кмет.

Елза Величкова

Искам да й кажа „Величкова, никога няма да те предам!”, това обяви в интервю за вестник „Вяра” грандамата на миньорската община – бившата кметица Йорданка Каленичкова. През 2015 година Каленичкова отново влезе в битката за кметския пост в общината, като беше в пряка конкуренция именно с Елза Величкова. Въпреки това екскметицата днес не пести суперлативите по адрес на своята наследничка на поста, отчитайки стриктно всичко, което е свършено за последните две години.

„През което и селище да минавам, първата ми работа е да преценя дали в това село или град има кмет на място. Професионално изкривяване ми е. Като гледам обстановката, автоматично преценявам – тук има кмет, тук няма кмет. Когато се връщам в Бобов дол, си казвам, че тук през последните 2 години има кмет, защото има промяна”, обосновава оценката си за Величкова Каленичкова. По думите й промяната в града се вижда даже на улицата. „Бордюрите в Бобов дол са белосани. Улиците са почистени, а градът е осветен. Всичко това ми доставя удоволствие, защото показва любов и старание от страна на кмета. Около спирките тревата е окосена. Смятам, че освен тези проблеми кметът на Бобов дол Елза Величкова надгражда. Предшествениците й рушаха, те дори отричаха всичко, направено преди тях. Философията им беше „с нас изгрява слънцето”.

Гордея се с моя мандат. Особено с изграждането на църквата „Св. Успение Богородично” в кв. „Миньор”. Тази църква в продължение на 10 години беше превърната в сметище. Наследниците ми и предшественици на Величкова не си помръднаха пръста поне де го разчистят. Там беше змиярник, обрасло в тръни и треви, истинско светотатство. Не зная на друго място да има Божи дом в такова състояние.

С Елза Величкова бяхме опоненти, критикувахме се. Казвала съм лоши неща за нея по информация, която бях събрала на мегдана. Сега искам да й кажа: „Величкова, никога няма да те предам!”. Тя довърши църквата, която аз стартирах. Тази църква промени отношението ми към нея. Тя беше направена до груб строеж. Сега толкова много хора са ангажирани с дарения. През мое време успях да изградя параклиса „Св. Спас” и да направя ремонт на църквата „Св. Николай”. А Елза Величкова освети дворовете им и така призна труда ми. В момента се града и параклис в Паничарево.

Шапка свалям на Величкова и за облагородяването на гробищния парк. Там нямаше вода и беше кал до колене. Беше неприятно. В момента алеите са асфалтирани, оградата е възстановена, портите са затворени. Сега не може като преди да влизат животни, които да дразнят опечалените.

Започнаха да се поддържат и гробищните паркове по селата. Обиколих селата, имам толкова много приятели и познати, хората са възхитени. Кметовете също се радват.

Бюджетът на община Бобов дол е оскъден. Въпреки това Величкова успя да купи нова техника за общината. Бобовдолска община има нови сметоизвозващи машини и снегорин. Дори се учудвам как успява да свързва двата края в тези тежки времена. Наред с всичко общината успява да спечели и европейски проекти. До края на годината очакваме 500 000 лв. за Културния дом по европроект, в който участваме заедно с македонска община.

Елза Величкова с награда в категория “Добре стартиращ кмет”

По ПУДООС имаме финансиране на детски площадки, както и финансиране за 1 млн. лв. за енергийна ефективност на детската градина. Предстои асфалтирането на над 15 улици и пътища. Нов асфалт има по улиците „Иван Вазов”, „Рила”, „Хаджи Димитър” и „Свилен Русев”, ще се кърпи улица „Миньорска” в Мламолово. Стартира и кърпене на дупките в града. На гробищния парк трябва да се слага още асфалт, а в горния край – бетон. Три блока са напълно готови по програмата за енергийна ефективност. Чакаме финансиране по одобрени проекти за още 16 блока. През 2017 година подготвихме и спечелихме финансиране за още 16 блока, но от банката за национално развитие бавят ръководството на общината с подписването на договорите.

Болно ми е, като видя нещо да е разрушено. Последния път, като си идвах, видях, че е потрошена пътеката, която свързва кв. „Христо Ботев” и кв. „Миньор”. Тя беше асфалтирана, облагородена по мое време, но вандалите не й простиха. Щастлива съм, че се възстановява. Учудвам се как е възможно бобовдолци сами да рушат града. Да допускат шепа разбойници да трошат пейки, осветление, пътеки да къртят, плочки и каквото ръката им намери”, изреди направеното в миньорската община през последните години Каленичкова.

Тя не пропусна и проблема с мината, който е тема №1 в Бобов дол. „Аз понесох много тревоги като кмет заради състоянието на мината. Същите тревоги в момента наследи и Величкова, защото това е основният поминък на нашата община. Трябва да се знае обаче, че ликвидацията на мината няма нищо общо с кметската институция. Кметът не е собственик на мината, нито е концесионер, нито работодател, за да решава проблемите на миньорите. Въглищата са национално богатство и правителството трябва да решава съдбата на този отрасъл. Кой е виновен за състоянието на мините, не мога да кажа. Лошото е, че кметът на Бобов дол винаги изкупува тези чужди грехове. Мините винаги са били едно изпитание. Още по-голямо изпитание беше, когато боклукът на София трябваше да се депонира в Бобов дол. Аз се противопоставих и си платих за това, като ме свалиха от поста, но аз защитих общината. Ако се бях предала, боклукът щеше да е тук и да ни мирише. Сега пред Величкова стои предизвикателството да намери инвеститори и да разкрие предприятие, за де се намери работа на всички, съкратени от мината.

Истината е, че от Европа ни натискат и казват, че рудниците тровят. Но аз питам: а гладът не трови ли? Мините в Бобов дол съществуват от над 100 години, а има запаси за още толкова. В момента се правят експерименти с хората и опит да се обезлюди цяла община, каквато е Бобов дол.

Знам, че Елза Величкова направи среща със Стамен Янев – директор на Агенция за български инвестиции. Той й постави задача да подготви документацията за всички общински терени със скици, квадратура, комуникации, ток, вода… Тя има готовност с около 5 терена и в момента чака втора среща с него, за да му представи списъка с имоти, за да ги представи на инвеститори”, отсича Каленичкова.

Тя е категорична, че един кмет трябва да изкара поне два мандата, за да има възможност да изпълни програмата, която е очертал пред избирателите. По нейните думи с времето един кмет става по-полезен.

„Смятам, че хората не могат да спечелят, ако кметовете се сменят като носни кърпички. Елза Величкова има всички качества и заслуги да бъде преизбрана. Ако Величкова се кандидатира за втори мандат, аз ще я подкрепя. Не ме интересува дали на моите съпартийци ще им стане приятно. Стоя с главата си зад това решение, защото е редно да работим за Бобов дол и да подкрепим свестния човек. В Бобов дол има страшно разделение, ние сме като орел, рак и щука и губим от това. Нека да се обединим и всички политически сили да застанем зад тази жена и заедно да воюваме за Бобов дол, за да го спасим. В навечерието на празника на Бобов дол, който се чувства от 40 години, Величкова е поканила всичките си предшественици. Всеки предишен кмет може да бъде полезен.

Не бива да се прави трагедия и да се афишират дълговете на общината, ако парите са вложени в нещо направено, което да подобри живота на хората. Осъдително е, ако имаш дългове, а не си забил един пирон. Всички общини обаче са с дългове, а това говори, че има нещо сбъркано в държавата. Смятам, че екипът, който е създала Елза Величкова в общината, е екип на истинските личности. В общината не цари шуробаджанащина. Аз като кмет никога не съм взела роднина или близък човек, защото се разваля и приятелството, и роднинството. Следвам правилото „помогни да си намери работа на друго място”, каза екскметицата.

„По цели нощи не спя. С единия крак съм в Пловдив, а с другия – в Бобов дол. Дядо Николай ме прие в Пловдивската епархия като негов служител в един много тежък за мен момент. Съвестно ми е да оставям задълженията, които изпълнявам вече от години в църквата. Подреждам архивите и се грижа за документацията на църковните имоти, но мисълта ми е все свързана с Бобов дол.”

Бившата кметица, известна с прозвището Желязната лейди, е в платен годишен отпуск. Две седмици бившата първа дама на Бобов дол не е спряла да шета в къщата си.

„Когато човек не е в дома си, като се върне, къщната работа е двойна. Не мога да преместя къщата си в Пловдив. Наложи ми се да зазимя двора, да обера лозниците, да наложа гроздето, освен всичко варих и ракия. Не зная с каква сила извърших всичко това”, призна тя.

„Обичам Бобов дол и когато има почивни дни през годината, не съм от тези, дето тръгват към Гърция или на друга екзотична дестинация. Не, аз съм в Бобов дол и твърдя, че най-хубавото място на света е там, където те обичат. Затова предпочитам да си бъда сред моите съграждани, при семейството и приятелите ми”, каза дамата, изнесла на плещите си три кметски мандата.

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. tazi jena zabravi li 4e be6e 6 meseca sledstvena i kak nainite sapartiici v dupni6koto sledstvie q ukrixa dokumentite za neinite prestapleniq sa o6te v men i v ministerskiq sdavet taq jena ne vijda li 4e naselenieto e porobeno ot feodala kova4ki kamioni s poka6tina si otivat ot bobov dol uspokoi malkoto ostanalo naselenie paraklisite i grobi6niq park e po4isten moje da umirame spokoini gadi mi se pove4e da pi6a za takiva komunisti4eski otrepki
    ta koi se prislam4i kak feodala kova4ki te sa izpalnitelite na kova4ki sega cqloto naselenie da sme robi
    o6te po zle robite pone sa gi xranili i obli4ali

Comments are closed.