Международна компания за инвестиции и развитие на Васил Георгиев строи СПА хотел, мол и паркинг с 500 места в Кюстендил

За целта ОбС даде съгладсие общината да придобие безвъзмездно бившите казарми

Отпусна се безлихвен заем от 5 500 лв. за заплатите на 10 служители на общинското дружество “Хигия”

 

Общински съвет – Кюстендил даде съгласие за безвъзмездно придобиване от община Кюстендил на поземлените имоти – държавна собственост, предоставени за управление от Министерството на отбраната, представляващи бившия казармен район на поделение 52 670 в кв. “Колуша”.
Докладната бе предложена от кмета Петър Паунов. Инвеститор е проявил интерес към терена на бившите казарми в Кюстендил за изграждане на мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки комплекс, с работното име “Пауталия спорт и СПА ризорт”, пише „Дарик”. Инвестиционното намерение е от „Международна компания за инвестиции и развитие” АД. Тя е регистрирана в Русе, с управител Васил Георгиев. Предвижда се изграждането на няколко зони. Зона А – спорт и обществени прояви, с многофункционална зала от 17 000 кв. м, два тенис корта и две игрища за минифутбол, с 500 паркоместа.
Зона Б – развлечения, рекреация и балнеология,с хотелска част от 25 000 кв. м, СПА и уелнес зони, зона за балнеологично лечение и процедури, открит басейн и закрит плувен комплекс.

Зона С – еднофамилни къщи, с прилежащи дворове на площ от 7 000 кв. м. Зона Д – търговски площи и шопинг мол комплекс, с търговски комплекс и площи от 2 500 кв. м.
Зелени площи – предвижда се комплекса да е с нисък интензитет на застрояване. Ще се направят множество зелени площи, ще се изградят вътрешни улици и ще се оформи паркова среда..

„Каква е стойността на инвестицията, как ще се прокара минерална вода до там за бъдещото СПА? Трябва да се построи километричен водопровод за минералната вода, искаме повече подробности от кмета Петър Паунов за бъдещия проект. Дано само не е поредният балон, който ще изстреля поредния общинар в депутатско кресло”, коментираха кюстендилци.
Същевременно на сесията община Кюстендил отпусна безлихвен заем от 5 500 лв. на общинското дружество “Хигия” за срок от 7 месеца за първото изплащане на заплати по проект “Обучения и заетост на млади хора”, по ОП “Развитие на човешките ресурси”. По проекта се подготвят кадри в професии, които са дефицитни за пазара на труда в Кюстендил. Съгласно програмата са назначени на работа от 1 октомври 10 души. Трудовите възнаграждения на наетите по проекта лица се изплащат авансово и след това се възстановяват от оперативната програма. Месечният размер на средствата е 5 500 лв., с които дружеството не разполага. Заемът ще бъде възстановен на община Кюстендил след приключване на проекта, не по-късно от месец юни 2018 година.
Община Кюстендил отпуска 300 лева за провеждане на първия фестивал на мераклиите в село Слокощица. Фестивалът ще бъде проведен в най-голямото кюстендилско село Слокощица на 28 октомври. Той е посветен на 95 години от основаването на читалище “Просвета” и 40 години от създаването на първия танцов състав в Слокощица от хореограф Симеон Васев. На сцената в двора на училището ще се даде шанс за изява на мераклиите в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия. Празникът на мераклиите ще започне с дефиле на участниците, в 11:00 часа на 28 октомври.