Убиецът на бащата на Йотова не дочака волята й – почина на 88 г.

 

Д-р Малин Тодоров

Илия Стоянов, най-възрастният затворник в София, а вероятно и в страната, убил бащата на вицепрезидента на 21 август 2003 година

Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова, е починал в софийския затвор преди седмица, предаде “24 часа”. Там той изтърпяваше 16-годишна присъда за смъртта на кмета на Сливница д-р Малин Тодоров.

Името на 88-годишния Илия Стоянов изплува отново в медиите в сряда. Тогава самата Йотова разказа покъртителната история, че получила молба от него за помилване преди 5 месеца. Тя дори нямала сили да отвори досието, за да не научи нови подробности около убийството на баща си. Вицепрезидентката решила, че е най-добре комисията по помилването и президентът да решат как да постъпят.

Илия Стоянов, който е роден през 1929 г., издъхнал вечерта на 16 октомври в софийска болница.

В килията му прилошало, надзирателите повикали Бърза помощ. Медиците го откарали в здравното заведение, където починал. Той пуснал поредната молба за помилване две години преди да му изтече 16-годишната присъда, което трябваше да стане през 2019 г.

Стоянов бе най-възрастният обитател на софийския затвор, а вероятно и в цялата страна, твърдят надзиратели. Зад решетките старецът не работил поради напредналата си възраст, затова и наказанието му не било намалено. При трудещите се затворници два дни се изчисляват като три.

Стоянов попада в ареста на 23 август 2003 г. Първо е в килия в следствието, а от февруари 2004 г. – в софийския затвор.

Основните му аргументи да поиска да излезе на свобода били напредналата възраст и влошеното здраве. Твърдял, че на тези години нямало как да извърши друго престъпление, а в затвора се поправил. Това са стандартни мотиви, които затворниците посочват в молбите си.

“Истината обаче бе, че дядото до последно не промени чепатия си характер”, обясниха запознати. Той пускал периодично молби за предсрочно условно освобождаване и помилване. Тази, която стигнала до Йотова, била една от многото.

Вероятно именно характерът му, а и внушението, че бащата на Йотова, който тогава е кмет на Сливница, му пречел да се добере до спорен имот, са причината да се нахвърли върху д-р Тодоров.

Кървавата разпра се разиграла в сутрешния пътнически влак София-Сливница на 21 август 2003 г. Убиецът, който тогава бил на 74 години, се качил в мотрисата на Централна гара, а родителят на вицепрезидентката – в Костинброд.

Свидетели разказват по-късно, че във влака Стоянов изглеждал напрегнат и озлобен. В едната си ръка държал вестник, а с другата се подпирал на бастун. Гневът му нараснал, когато видял на гарата в Костинброд, че в първия вагон се качил представителен мъж на възраст. Д-р Тодоров видял две познати лекарки и седнал до тях.

Приближил се до кмета и внезапно замахнал към него с ръката, в която държал вестника. Никой от хората, които седели наоколо, не забелязал добре скритата кама, която пронизала гърдите на градоначалника.

Старецът замахнал още веднъж с ножа, но кметът успял да го хване. Острието разпорило дланта му и от нея също бликнала кръв.

Нападателят обаче не се отказал и отново замахнал с бастуна си. В този момент електричката пристигнала на гарата в Сливница. Тичешком дошли началникът на влака и кондукторът, които помогнали на ранения мъж да слезе от влака. Едва тогава д-р Тодоров почувствал слабост и припаднал. В този момент Стоянов слязъл от влака и използвал суматохата, за да изчезне. Повече никой не го видял.

Д-р Тодоров бил откаран в “Пирогов”, където на следващия ден починал. Според съдебните лекари смъртта му настъпила от остра кръвозагуба и рани в областта на сърцето и дебелото черво.

Стоянов бил задържан в нощта срещу 23 август 2003 г. от двама магистрални полицаи до Хераковското ханче, което се намирало на пътя София – Драгоман.