Бистришката снаха и майка на 3 деца Здравка Златина показа икони и амулети за късмет на изложба в Дупница, кметът Кирил Огненски възхитен от творбите

Семейството на Здравка Златина

 

Сред гостите бяха шампионът по тенис на маса Любомир Янакиев, музикантът Ильо Джонев и др.

Съпругът на художничката Иван Златин е пенсионер от мината в Бобов дол, работил е в рудник „Бабино“

Художничката Здравка Златина откри изложба икони и живопис в галерия „Джамията“ в Дупница. Присъстваха десетки близки и роднини на Златина, между които съпругът й Иван и дъщеря й Димитринка. Събитието уважи и кметът на с. Бистрица Кирил Огненски. Сред гостите бяха шампионът по тенис на маса Любомир Янакиев, музикантът Ильо Джонев и др. Художничката и семейството й почерпиха със сладка пита и шоколадови бонбони гостите.

Златина с кмета на с. Бистрица

За „Вяра” Златина сподели, че рисува от 7. клас. Сериозно с изобразително изкуство обаче се занимава от преди 10-12 години. Завършила е Техникума по керамика и стъкло в Гара Елин Пелин, рисува върху чаши, вази, полилеи. Работи в Търговище една година като художник аранжор. След това завършва Учителския институт в Дупница. Има три деца – двама синове и дъщеря. Георги и Стоян Златини работят в Лондон, големият е инженер, ръководи фирма, малкият работи в строителството. „Щастлива съм с тях, а дъщеря ми е страхотно момиче“, споделя Златина. Димитринка е учила в СОУ „Паисий Хилендарски“ в Дупница, сега е студентка в УНСС. Съпругът й Иван Златин е пенсионер от мината в Бобов дол, работил е в рудник „Бабино“.

Десетки близки и роднини на художничката дойдоха на изложбата.

„Рисувам, след като изгледах децата, особено харесвам пейзажи на стари къщи от Североизточна България. Там много хора напускат България, което е жалко”, споделя художничката. Рисува и икони, и натюрморти. Общо 20-ина са изложените икони и още толкова са останалите творби. Върху маси са поставени и камъчета с икони – амулети за късмет, и миди също с икони, които се продават на минимални цени.

Сред иконите има на Падре Пио – голям светец, особено почитан в Италия, получил рани-стигмати по дланите, от които тече постоянно кръв; на Исус Христос; на Дева Мария; на св. Илия… Иконите рисува върху липа, с маслени бои. В изложбата са представени и три акварела.

Една от изложените картини на Златина

Златина има четири самостоятелни изложби до момента. Освен в Джамията е представяла свои картини в с. Бистрица, в къщата на Жельо Демиревски в Дупница и в Италия – в гр. Сан Северо в Пулия, недалеч от Фоджа. Родена е Търговище, а е омъжена в с. Бистрица, Дупнишко. Споделя, че й е тежко, тъй като рядко си ходи в родния край. Освен че рисува, пише и стихове за родния дом, за природата.

При представянето на авторката и нейното творчество уредникът на галерията Катя Йоцова импровизира със свещи поради проблем с електричеството в галерията. Тя връчи на художничката поздравителен адрес от името на кмета инж. Методи Чимев.

Изложбата ще остане в галерията през целия месец ноември.