Юбилей! Читалището в Бистрица празнува 90 г., танцьорите на Кирил Амбарков взривиха залата

 

Бившата учителка в закритото училище в селото Йорданка Чочова, екскметът Васил Бански и настоящият управник Кирил Огненски бяха сред гостите

Десетки жители на дупнишкото село Бистрица и техни гости честваха 90-годишния юбилей на местното читалище „Светлина”. За своите почитатели пяха Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група „Бистришки извори” към читалището и дупнишкото фолклорно трио „Авлига”. ФТА „Рила” на Кирил Амбарков зарадва зрителите с изпълнения на български хора. За финал свещеникът на Бистрица Борис Минчев пя „Благодарствено житие”.

Моменти от празника

Дошлите на празника в младежкия клуб на селото имаха възможността да разгледат множеството медали и грамоти, с които са награждавани самодейците през годините. Колеги на читалищната секретарка и главен организатор на тържеството Гергана Спасова от дупнишкото читалище „П.К. Яворов” и от читалището в с. Самораново поднесоха на домакините цветя. Музикалният съпровод при изпълненията бе на акордеониста Иван Наумов, а китаристът и ново попълнение в група „Бистришки извори” отговаряше за озвучаването.

Празника уважиха дарителите на читалището Николай Пешев и Атанас Капурдов, представител на читалище „П.Р. Славейков” в Дупница, бившата учителка в закритото училище в селото Йорданка Чочова, екскметът на Бистрица Васил Бански и настоящият управник Кирил Огненски.

Основаването на местното читалището е свързано със Страшимир Петров, който през 1920 г. пристига от Македония в селото като учител, и неговия син Любен Страшимиров.

Близо един век самодейците на читалището съхраняват и предават традициите на по-младите. В чест на юбилея читалището организира и провежда различни изяви през цялата 2017 г.