Каракачанов поиска наказателна отговорност за Лютви Местан за искането му за признаване на турско малцинство

Красимир Каракачанов: В Конституцията не се говори за колективни права

 

Каракачанов призовава прокуратурата да подведе Лютви Местан под наказателна отговорност заради изказването му за признаване на турско малцинство в България.

„Г-н Местан вече доста време се мотае в политиката и в българския парламент и всъщност тук израсна и се научи да говори политически, каза пред БНР съпредседателят на “Обединени патриоти” и министър на отбраната Красимир Каракачанов. “Така че би следвало да е прочел Конституцията на Република България, където много ясно пише, че България не приема колективни малцинствени права, а признава основното правило в международното право – индивидуалните човешки права“, каза още той.

Каракачанов уточни, че в нея не се говори за колективни права било то на религиозни, етнически или други общности и са регламентирани и гарантирани правата на всички български граждани без оглед на тяхната религиозна принадлежност, пол и т.н.

„А г-н Местан отново спекулира и се прави, че не знае за какво става дума. Лично аз смятам, че това беше поредната провокация, която той прави, и трябва някой да вземе мерки“, обясни Каракачанов. Той призовава прокуратурата да се самосезира от изказването на Лютви Местан за признаване на турското малцинство в България и да го подведе под наказателна отговорност.

На въпрос относно намерението на опозицията да иска вот на недоверие министърът заяви, че това е нейно право и не е нещо ново. „Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно могат да приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се предлага“, каза Каракачанов.