Мирослава Николова от Перник с условна присъда за убит на „зебра” 81-годишен старец

Състав на пернишкия Окръжен съд, председателстван от съдия Виктор Георгиев, призна Мирослава Николова за виновна за причинена смърт на пешеходна пътека и я наказа с лишаване от свобода за срок от две години. Наказанието е условно и е с изпитателен тригодишен срок.

Инцидентът стана на 22 февруари тази година, когато обвиняемата при управление на автомобила си „Опел Зефира” не успяла да спре на кръстовището за пернишкия квартал „Тева” и ударила пресичащия 81-годишен Йордан Н. Той бе откаран в пернишката болница с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на медиците почина по-късно от раните си.

В мотивите за наказанието магистратите са записали, че Мирослава е „нарушила правилата за движение – чл.5, ал.2, т.1 от ЗДвП – да бъде внимателна и предпазлива към уязвим участник в движението – пешеходец”. В нормативната уредба е посочено още, че „водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Шофьорите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващи по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.” В случая 34-годишната жена не е пропуснала преминаващия по пешеходната пътека старец и по непредпазливост е причинила смъртта му.

Освен условното наказание съдът наложи на подсъдимата и забрана да управлява МПС за срок от две години, считано от влизане на присъдата в сила. Николова трябва да заплати е сумата от 1250,91 лева, представляваща направени разноски в хода на досъдебното производство по сметка на ОД на МВР – Перник, а по сметка на Окръжен съд – Перник – 120 лв. за направени разноски от фазата на съдебното следствие.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.