Първо във ВЯРА: Спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу бившия съдия от Сандански Илия Янев, съдружничката му Юлияна Янева и касиерката им Василка Лалева за организирана престъпна група за данъчни престъпления, ощетили хазната с 636 267 лв.!

 

Илия Янев

Тони Ангелов вдига наздравица с лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев за успеха на партията в Сандански начело с групата „Яневи и касиер“

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бившия председател на Районния съд в Сандански Илия Янев, а един от участниците – бивш общински съветник в града Юлияна Янева от „Евророма“, както и срещу секретарката му Василка Стоянова – Лалева.

Според обвинението 636 267,19 лева е щетата, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г.

В продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 кухи фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество.

На 9 ноември 2017 г. обвиненията са предявени на участниците в групата. С постановления на екипа прокурори от Специализирана прокуратура, работил по случая, на ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева  за Илия Янев. На двамата участници са наложени парични гаранции, съответно от 4000 и 3000 лева – на Юлияна Янева и секретарката Васка. Ако не внесат сумите до края на работния ден, тримата ще бъдат задържани под стража.

В момента адвокати прехвърлят част от фирмите на обвиняемите на чужди граждани, за да получат по- леко наказание и да избегнат затвор. Стратегията им е „Мотай фактите и делата, за да ветрее вината.“

Читатели на вестник „Вяра” от Сандански подпалиха редакционниете телефони с коментари и изявления.

“Браво на правителството на „Кабинета Борисов“, надяваме се, че той и екипът му ще поставят такива хора на мястото им. Има справедливост! Има държава! Заради такива като тези пенсионерите са докарани до просешка тояга и обикновените хора си броят стотинките за хляб и лекарства. А Тони Тениса твърди, че Яневи са недосегаеми, че са най-свестните хора в държавата,“  звучаха думи в този дух.

Както „Вяра” първи информира, на 21 юли в 10 часа сутринта задържаният навръх имения си ден Илия Янев, бивш шеф на Районния съд в Сандански и настоящ адвокат, беше освободен от ареста заедно със счетоводителката си Юлияна Янева и сина си Ивайло. Сред задържаните бяха и лидерът на „Евророма” Тони Ангелов и Серго Решетаря, които бяха оставени в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане.

„Не съм с мярка за неотклонение, дори не зная за какво съм задържан. Нямам никаква представа. В кабинета ми дойдоха служители на БОП, те носеха заповед за арест. Съобщиха ми, че имат разпореждане да бъда задържан и аз се подчиних.

Нямам друг бизнес освен адвокатската практика и не зная за какво ДДС и за какви имоти става въпрос”, заяви пред вестник „Вяра” Илия Янев. Той уточни, че разпореждането не е на Специализираната прокуратура, нито на която и да било прокуратура. Разпореждането е на полицейски служител от БОП. Той не можа да си спомни неговото име.

„Полицията може да задържа в рамките на 24 часа, нямат право да ми наложат мярка за неотклонение и затова съм на свобода”, каза Янев.

Новината за задържането на Илия Янев беше една от най-коментираните теми в Сандански. По всички кафенета хората говореха, че акцията срещу Илия Янев и партньорката му Юлияна Янева и другите двама е заради съмнителни имотни сделки. В Сандански коментират, че отношенията между Янев и Юлияна Янева не са само служебни, а двамата живеят заедно на съпружески начала. Янева е бивш общински съветник от „Евророма”.

„В ареста никак не е приятно, беше тежка нощ”, призна Янев.

Любопитна подробност е, че в Сандански се строи нов бизнес център. Като собственици се сочат Илия Янев, Здравко Попов, дялове се приписват и на лидера на ДПС Аспарух Костадинов, бивш общински съветник от „Евророма”, и търговеца Иван Дуков. Според санданчани Янев е един от най-състоятелните жители на курортния град, но това не е нещо странно, тъй като заплатата на съдия в България е между 3000 и 5000 лв. Янев е собственик на автогарата и най-голямата автобусна компания в града. Теренът, върху който „Била” вдигна хипермаркет, също бил негов според санданчани, които добавят, че Янев има и пресевна за инертни материали по река Струма. Твърди се, че има и парцели в южната част на Сандански, предвидени за хотели. Преди години Янев е отстранен от съдебната система заради множество сигнали на граждани за придобити имоти. Факт е обаче, че магистратът сам се отказа от съдийството и се захвана с адвокатска дейност. Партньор в неговите бизнес дела е Юлияна.

Аспарух Костадинов и кметът Кирил Котев

Според санданчани един от най-добрите приятели на Янев е показно застреляният пред НДК Костадин Костадинов. От полицията през 2004 г. съобщиха, че истинската мишена е бил Янев. Братът на убития Аспарух Костадинов е сред бизнес партньорите на Янев. Аспарух Костадинов беше общински съветник от „Евророма”, но напусна групата и се обяви за независим. Костадинов е зет на бившия зам.-кмет Васил Бабалев. На последните парламентарни избори направи коалиция под името „Бъдеще за община Сандански”. Костадинов в момента е общински съветник в града и председател на ДПС.

Тони Ангелов е познат в ромската махала на Сандански като Тениса. Според хората в нея бившият съдия Илия Янев и Тони Ангелов са особено близки. През последните 10-ина години дори двамата работили рамо до рамо на местните избори и успявали с циганските гласове да вкарат внушителен брой съветници, като регистрирали листи от различни партии – “Евророма”, “Рома друм”, за кратко и от ДПС. Тони Ангелов е 4 мандата съветник в местния парламент на Сандански, но на последните избори никой от махалата не влезе в Общинския съвет. Синът на Янев – Ивайло, бе кандидат за съветник от “Евророма”, но партията не спечели мандат. През 2008 г. “Евророма” направи фурор, като стана 1-ва политическа сила в общината, но вотът бе касиран. В курортния град се говори, че Тони Ангелов е човекът на адвокат Янев. Той бе защитник на родителите на починалия при полицейска акция в Благоевград Ангел Димитров – Чората. Около името на Янев често е имало скандали, но досега сериозни обвинения не са му повдигани. В Санданския край се знае, че той движи основно имотни сделки. Името му се спряга и около приватизацията на няколко дружества в областта преди доста години. По непотвърдена информация при обиска в къщата на Тони Ангелов в Сандански са открити документи, свързани с адвокат Янев. Той бе председател на съда в Сандански допреди 15 г. Срещу него имаше десетки оплаквания на хора, свързани с имотни дела. Преместен бе в Тополовград, а след това бе освободен и почна адвокатска практика.

Председателят на адвокатската колегия в Благоевград Иван Чолаков заяви, че арестуваният бивш съдия от Сандански и настоящ адвокат Илия Янев е член на организацията, води едни от най-тежките дела, като това на Чората. „Срещу него няма жалби от други членове на адвокатската колегия и от негови клиенти. Той е предплатил членския си внос. Не го познавам лично, но не съм чул лоши отзиви за него, ползва се с уважението на адвокатската колегия”, каза Чолаков.

Марио Минев

Тогава бе направен обиск и в офис в хотел „Панорама“ в Сандански, където преди време Янев държал офис под наем. В момента за същия хотел се водят съдебни дела в спор за собственост между 2 бизнес групировки в Сандански, на една от които Илия Янев е адвокат. Хотелът мина в ръцете на петричкия бизнесмен Марио Минев. Обискиран е и домът на приближен до съдията ром с прякор Глигана, който работил на стоянка в района на „Била“. Синът на Серго – Рашетара, който е борец с множество медали от състезания, също е бил задържан, но освободен.

В някои от обискираните къщи е викан и ключар, който да отключва сейфове или стаи, за които собствениците им твърдели, че нямат ключове. Цяла нощ е изкарала в ареста служителката от офиса на Илия Янев зад киното в Сандански Василка Стоянова-Лалева, която е касиерка, тя е пусната на свобода.

Тони Ангелов

Лидерът на „Евророма“ Тони Ангелов е един от най-добрите приятели на Яневи, но срещу него засега няма повдигнато обвинение, въпреки че беше арестуван миналата година и 24 часа стоя в ареста по същия случай.