Осветиха 15-метров кръст с лед осветление за закрила на хората в Земен, патриарх Неофит благослови начинанието

Весела и Димитър Барбукови дариха средства за светинята, на празника писъства и кметът на Перник Вяра Церовска

Осветиха 15-метров кръст по време на празника на плодородието в Земен. Сред официалните гости на празника бяха зам. областният управител Иво Иванов, кметът на община Перник Вяра Церовска, зам.-кметът на Радомир Любка Димитрова, общински съветници.

С благословията на българския патриарх Неофит символично в съботния ден, в който православната църква почита паметта св. Мина – покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните, беше извършено освещаването 15-метровия кръст Господен, издигнат на панорамния завой по пътя към Земенския манастир, в Риша планина, за да ознаменува християнската вяра и да закриля местните хора.

Той е изработен от неръждаем метал и в него е монтирано лед осветление. Така кръстът ще се забелязва нощем от километри, обявиха организаторите. Празничната литургия бе извършена от отец Никанор от Гигинския манастир, в присъствието на дарителите на средствата са кръста – Весела и Димитър Барбукови. Идеята им е да възродят голямото културно-историческо наследство на района, за да остане живо то за поколенията, както каза Весела Барбукова, припомняйки, че в тази насока вървят заедно община Земен, областната администрация, Светият синод и частни дарители. Събитието в събота пък е част от инициативата за възраждане на манастирите в Краище и превръщане на района в новото Светогорие. Освен Земенския манастир, в община Земен има още 18 църкви и манастири, посочи Весела Барбукова. По думите й идеята се зародила преди две години, при обновяването на манастира в друго земенско село – Дивля, и по-късно получила подкрепата и на църквата, и на областния управител Ирена Соколова.

Димитър Барбуков, който също е почетен гражданин на Земен, бе удостоен със специален плакет и грамота от общинската управа за добрините, сторени от него за Земенско.

Празникът продължи в дворното пространство на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“, където на миряните бе раздаден кебап, а всички гости имаха възможността да се насладят и да опитат уникални произведения на изкуството и всевъзможни кулинарни изкушения, създадени от всичко, което е родила нашата земя, и приготвени от сръчните ръце на местните хора.