Брутално убийство на куче хвърли в шок жителите на Широки дол, бившият кмет Георги Терзийски: Е. Шаренкапин 15 минути го налага с тояга, после му размаза черепа

Георги Терзийски

Синът ми работи в дърводобивна фирма, не се води на отчет в психиатрията, набеден е за смъртта на животното, твърди майката Латинка

Хората го определят като агресивен в нетрезво състояние, призна

Майка му прави магии, страх ни е от това семейство, плачат съседи

 

Жестоко убийство на куче потресе жителите на самоковското село Широки дол. Хората се оплакаха пред „Вяра”, че живеят в страх и настояват прокуратурата да разследва убийството, както и да се извърши проверка за психичното състояние на убиеца на животното.

Латинка

„В. „Вяра“ е единствената медия в Самоков, която отразява обективно новините. Затова се обръщаме към в. “Вяра“ с молба да оповести за жестоко убийство на куче в селото, отношението към животните показва що за хора сме. Новината е негативна, но това е действителността“ – се казва в сигнала до медията ни.

Екскметът Георги Терзийски от село Широки дол разказа за жестокостта, разиграла се пред очите му: „Един местен жител уби по особено жесток начин куче, при това на публично място в селото.

Васил Попов

Налагаше го за повече от 15 минути и му размаза черепа. Имам съмнения, а и по думите на местните, същият човек през годините да е убивал и други домашни любимци на местните жители, най-вече на самотни баби, които са ми се оплаквали. В събота уби кучето с дърво. Хората тук избягват да се занимават с него, тъй като се съмняват, че има здравословни проблеми.

Жители на селото живеят в страх

При направени забележки от местните, мъжът ги заплашва, че ще им запали плевните, домовете и никой не смее да се занимава с него в селото. Отидох при кмета на селото, запознах го с инцидента и му казах всичко, каквото съм видял и чул, той каза, че не може нищо да направи. Сигурно мисли за следващ мандат и не иска да има ситуации, които биха му навредили за това. Пред него се обадих на тел. 112. Реагираха мигновено и засилиха полицията.

Трупът на кучето, захвърлен в коритото на селската река

По време на разговора кметът ги увещаваше, че случаят е маловажен, да не идват. Аз обаче казах на дежурния, че ги чакам на площада в селото. Кметът Илия Ръкльов ми каза, че няма да дойде полиция. Не зная каква му е длъжностната характеристика и за какво е кмет. На подадения от мен сигнал веднага дойдоха двама полицаи. Заведох ги до моята улица, показах им прясната кръв, където бе пребито кучето.

Показах по дирата как е влачено, намерихме и кучето, хвърлено бе до реката. Аз, като бивш кмет, съм загробявал котки, кучета, сгазени от коли или убити и захвърлени. Настоящият кмет вероятно не го интересуват насилия над животни, епидемии, болести и т.н.“ – разказа възмутен Терзийски. „Местният жител, убил кучето, се казва Емил Василев Шаренкапин, на около 40 години е. Предполагам, но не мога да го потвърдя със сигурност, че поставя в горичката над нас примка. Като се хванеше куче, ако е за шията – дърпа се, търкаля се, за няколко часа се задушава и умира, но ако се хване за крака си, с дни вие и квичи, умира от глад в страшни мъки. Написах по случая за съботния ден жалба до полицията. Казаха, че кварталният ще се заеме със случая, но ако вие като медия не се намесите, нищо няма да направят институциите. Няма съд, няма полиция, няма прокуратура, няма държава. Всеки гледа да си пази топлия стол и да си взима тлъстата заплата, това е. Нямам претенции да използвате и името ми като подал сигнал и т.н. Не съм спал цяла нощ, пред очите ми бе ужасяващият молещ се поглед на горкото куче. Аз погледнах през дувара ми, внучетата ми също бяха на двора. Това се случва пред погледите на мен и децата. Аз много обичам животните, за горкото куче го правя. Жалкото е, че кметът на селото не предприе никакви действия, а се наложи аз да си сложа главата в торбата. Цялата махала ме видя с полицаите, заведох ги до къщата на Емил, но го нямаше. Това трябваше кметът да го направи. Полицията щеше да си снеме обяснение за случая. Господа, които имате власт, защо не въведете ред? Искам да разбера чие е кучето. Кучето бе черно… на около една година, каракачанска овчарка. Чувам слухове, че местни хора му дават кучетата си. След като ги вземат и не им харесат, му ги дават, той ги убива с тояга и удари по главата. Същият е и този случай в събота. В събота Емил е бил на печено прасе някъде в селото, видях – един комшия му помогна да го хвърлят до реката. Сигурно са пили и този му е казал: „Що не го утрепаш това куче. Нещо не ми харесва“.

Екип на „Вяра“ веднага отиде на място след сигнала на Георги. Свързахме се с кмета на селото Илия Ръкльов и му зададохме отправените въпроси от жителите на селото. „До мен няма подадени писмени жалби и сигнали от жителите относно Емил Шаренкапов. Върша си съвестно работата. Правя това, което ми е в правомощията. Има само една устна жалба. Знам, че хората тук го определят като агресивен в нетрезво състояние“ – призна кметът на селото.

Ръкльов придружи наш екип до мястото на бруталното убийство, показа ни домовете на хората, замесени в случая. Заедно с него открихме трупа на кучето, захвърлено в коритото на селската река, която тъне в смрад и боклуци.

Следите от кръв по цялата улица ни заведоха до него. Очевидно беше, че беззащитното животинче е влачено, изтезавано и налагано с много тежък и остър предмет, защото по цялото му тяло имаше следи от дълбоки рани, нечовешко насилие.

Потърсихме лично за коментар семейството и самия Емил Василев Шаренкапов в дома им, но излезе само майка му Латинка Шаренкапова, която единствено от всички разпитани в селото не потвърди информацията за това, че той е агресивен и има здравословни проблеми. „Вашият син Емил Шаренкапов убивал ли е животни, създава ли проблеми сред хората и опасен ли е за обществото?“ – попитахме Шаренкапова.

Искам да знам от кого е този сигнал, той никога не е извършвал такива неща, аз знам от кого са сигналите, тези хора се мразят с нас“ – отговори майката на Емил. На въпроса ни дали синът й е криминално проявен, тя отрече: „Не, синът ми не е криминално проявен. Синът ми е много добър, работи си в една дърводобивна фирма, даже в момента е на работа, не е воден в психиатрия на отчет. Преди време беше ходил за дърва в гората и имаше един сигнал срещу него, че преди време е запалил гората на Широки дол, пак така го бяха набедили, имаше следствие, всичко се доказа и всичко беше отхвърлено, след това го оневиниха и разбраха, че не е той виновният. Тук полиция не е идвала. Не е следствен, не е убивал кучета, категорична съм. На 40 години е, не е семеен. Синът ми просто е набеден и знам от кого е набеден, защото тук с някои си имаме спорове. А вие знаете ли чие е кучето? Нищо, нека да докажем случая?“ – заяви пред в. “Вяра“ Шаренкапова.

Попитахме я още: „Вие чули ли сте нещо за събота привечер, къде е бил, с кого, в какво състояние се е прибра?“ „Да, знам, че е в събота е бил цял ден на гости, клаха прасе у Чинката, това е съсед, две прасета даже клаха и си се прибра право вкъщи, нищо не е казал. Ще доказваме истината в съда, ще си наемем адвокат, защото вече втори път го оклеветяват“ – каза още Шаренкапова.

На въпроса ни дали синът й има психични разстройства, тя отрече: „Не, глупости, той си работи, всичко си му е наред, просто някой път си пийва, но това не значи, че извършва престъпление. Той има животни, обича ги и сам се грижи за тях“ – каза пред в. “Вяра“ Шаренкапова.

Поискахме телефонна връзка с Емил, но майка му заяви, че той няма личен номер, защото не му е нужен и не искал да има. Майката очевидно изглеждаше неспокойна и продължи да пита към колко чеса се е случило това, той не е споделил такова нещо у дома и ако случайно е вярно, как ще сподели, но едва ли е вярно.

Отидохме и до стопаните на убитото куче, но не успяхме да се свържем със собственика, а само разговаряхме със съпругата му Росица Шаркова, която със сълзи на очите и много страх каза: „Няма го у нас кучето, беше чисто черно. Търся кучето си, отгледала съм го от малко и много, много го обичам. Сърцето ми се къса при мисълта, че го няма, но без мъжа си нищо не мога да кажа и направя. Той ще си дойде на 23-ти, в момента е на работа в София, ако искате, говорете с него. Аз сега се прибирам от нощна смяна, бях на работа и нищо не знам“. Наш екип показа кучето на жената, тя го разпозна, беше ужасена от гледката и каза: „Да, това е!“

Разговаряхме и с други жители за Емил. „Моля ви, не ме цитирайте и не споменавайте името ми“ – разплакано ни молеше една от съседките му, с която те не общуват от години.

„Майка му Латинка кълне и прави магии, страх ме е от това семейство и цяло село ги е страх, но всеки мълчи от страх да не пострада. Не искам да имам работа с тях. Чула съм, че убива кучета, скоро в магазина чух, че на И. Шарков, по прякор Бенджи, е убито кучето“ – споделят с ужас в селото и молят: „Нещо да не ме споменете“.

Местните казаха, че са подавани сигнали до кварталния Георги Механджийски, намерихме го в РПУ – Самоков за въпроси, свързани с името на Емил Шаренкапов, той беше категоричен, че няма право да коментира случая и заяви: „Задайте ми въпросите както си му е редът – чрез през пресцентъра на МВР и писмено“.

Поискахме официалната позиция на началника на РПУ – Самоков Васил Попов. Ето какво заяви той: „Емил Шаренкапов е задържан за 24 часа, работи се по случая“.

Разговаряхме и други местни жители, на които ще запазим имената по тяхна молба от съображение за сигурността им. „Познаваме го Емил, като се напие, е много лош. Безпричинно ми хвърля камъни по портите, предупреждаваха го моите деца да не се занимава с мен“ – призна с ужас човек от селото. Друга баба сподели: „Страх ме е да ви разказвам за него. Ако разбере Емил, че говоря за него, ще ми запали къщата. Не разговарям със семейството от години. Те не са добри хора, майка му е медицинска сестра в болницата, има доста връзки, оправя го. Имам много какво да кажа, но се страхувам, деца. Само като му видите физиономията, вие сами ще го прецените що за човек е“ – каза бабата и се разплака пред наш екип.

Разговаряхме и с друг местен жител, разбрахме, че е служител на МВР – Самоков. Като чу името на Шаренкапов, се засмя и сподели: „Емил е много добър човек. Преди време беше пастир на стадо овце на местните хора и познаваше всяка овца на кого е. Знам, че обича животните. Не е лошо момче“ – сподели полицаят.

Местните живеят в страх, питат ще бъде ли наказан Шаренкапов за деянието и кога властта ще си свърши работата.