Георги Марков: Нинова постигна убийствена победа – дадохме жертва Антон Тодоров, ген. Петров и Главчев! Много съм разочарован

На България й трябва не ново правителство, а нова опозиция! След подобно нещо в началото на 90-те БСП и ДПС направиха паралелната държава

 

Неочакваната оставка на председателя на Народното сълрание Димитър Главчев взриви днес парламента, макар и анализаторите да оцениха действието му като правилен ход за възстановяване на мира в пленарна зала преди българското европредседателство. Той обаче бе поредната жертва от властта на опозиционните претенции, чиято глава падна, и решението му не бе прието еднозначно от колегите му в ГЕРБ, пише ПИК.

Потърсихме за коментар депутата от управляващата партия и бивш конституционен съдия Георги Марков за коментар на последните събития. Верен на себе си да казва винаги, каквото мисли, и обективно да анализира политическите процеси, Марков отговори в разтърсващо откровено интервю.

– Г-н Марков, как ще коментирате оставката на Димитър Главчев днес, видяхте ми се изненадан по време на живото излъчване на ПИК TV от пленарна зала?

– Благодаря на лекарките в парламента, че ми помогнаха. За мен бе ужасен шок. Вдигнах кръвно 160/100. Спомних си как свалиха г-н Савов в началото на 90-те години – същите герои БСП и ДПС. После падна и Филип и с мандата на ДПС направиха паралелната държава.

Кабинетът Беров бе определен от служебния премиер Ренета Инджова като такъв на „Мултигруп”.

Г-н Главчев си изпусна нервите. Трябваше да остави г-жа Нинова да говори. Колкото повече, толкова по-добре. Но грешката не може да има последица падане на г-н Главчев от председател на парламента.

Щял да идва г-н Таяни да говори в зала, в която е нямало опозиция и ще се изложим!

Този политик не идва от небето, където е пълно с ангели, а от Италия, в която сценките в политическия живот са изобилие. Наскоро Юнкер се обиди, че говорил в празна зала на Европарламента.

Много съм разочарован. За какво падна министър Петров, след като цяла апелативна прокуратура заявява, че няма закононарушение, а одита преднамерен?

Нинова постигна убийствена победа – дадохме жертва Антон Тодоров, ген. Петров и Главчев. Спасихме само Добрев. Интересно, защо срещу това БСП не оттегли вота на недоверие?

– Какви ще са последиците от вота?

– Ако падне правителството, ще има служебен кабинет и избори точно по време на председателството. Служебен кабинет не може да бъде домакин на Съвет на ЕС, защото е такъв по „служба“ и има ограничени правомощия. Той не е излъчен от парламента, а сме парламентарна държава.

Такъв кабинет следва само да проведе изборите и извършва текуща дейност. Неговите министри нямат мандат в Европейския съвет да гласуват по въпроси на външната политика и сигурността на ЕС като пример. В това число и приемането ни в еврозоната, защото това е частичен отказ от суверенитет да загубим националната валута, а няма парламент, който да се произнесе.

Юнкер и Туск няма да допуснат служебен премиер да председателства срещата на 27-те премиери от ЕС и шестте на Западните балкани, която Борисов уреди да е май догодина в София. Тя ще бъде вероятно в Брюксел. Това ще е приносът на БСП в европредседателството, което ще се превърне в Евроцирк.

Създаде се традиция вместо да празнуваме Коледа – най-светлия християнски празник, да се занимаваме с правителствени кризи. Спомням си, че кабинетът Попов го гласувахме май на връх Бъдни вечер на 23 декември през нощта.

– А какво ще стане с конституционните промени?

– Казах на Дани Кирилов, че закона за промяна на Конституцията ще подлежи на конституционен контрол от Конституционния съд и вероятно ще бъде отменен. Престъпни деяния, за които е изтекла давността за наказателно преследване, няма как да бъдат вкарани без давност с обратна дата.

Затова имаме парламентарна комисия, която да извади на светло крадците на прехода, които дойдоха голи и боси в политиката, но бързо научиха къде са полите на Витоша и хубавите улици за живеене, като „Омуртаг“.

– Какво ще кажете за последния евродоклад?

Това е голяма обида за България. Не сме на 10-тия ден на членство, а на десетата година.

Цяла седмица се кълнем, че не сме дебили, а позволяваме отвън да ни третират като такива! Що за глупост е небивалиците в доклада, че при избирането на членовете на парламентарната квота във ВСС дебатът не бил достатъчно дълъг.

Нашето Народно събрание е суверенно да решава дали дебатите да са пет минути, пет часа или пет дни. И Господ не може да ни казва, защото сме се клели, че гласуваме по съвест и вътрешно убеждение.

Тези хора ги избрахме с по над 200 гласа. Завиден консенсус, защо са ни псевдодебати. Присъди трябвало да има. Съдът решава в една суверенна държава кого да осъжда и никой, дори Брюксел, не може да заповядва.

Има презумпция за невинност. Нашите магистрати трябва да дойдат на себе си заради самите нас – българите.

Искам ясно да кажа, че членството ни в ЕС не значи загуба на суверенитет!

ЕК да бъде така добра да разследва и съдилищата в Германия и Франция, които допуснаха главорези ислямисти да прегазват мирни граждани, в това число и на най светлия християнски празник Коледа!

Всички те бяха с криминални досиета, но на свобода. Западна Европа не е в състояние да защити живота и здравето на своите граждани. Като искат мигранти, халал да са им. Аз боготворя Орбан, защото е борец за християнска Европа и желае ЕС на национални държави, а не Европейски Съединени Щати. Повече християнство, по-малко Брюксел! Повече суверенитет, по-малко Брюксел!

На България трябва не ново правителство, а нова опозиция, която да помага на единствено признатия в Европа политик – Бойко Борисов.