Кметът Церовска оттегли обществената поръчка за автобусен превоз на пътници, заяви: Качеството на транспорта в Перник ще се повиши с новия проект за 9 524 495 лв.

Кметът на Перник Вяра Церовска обяви, че е оттеглила обществената поръчка за автобусен превоз на пътници и ще предложи да бъде проведена извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъде представена цялата документаци по нея и местните законотворци да вземат решение. Стана ясно, че извънредната сесия най-вероятно ще е на 21 ноември. До оттеглянето на обществената прочъка се стигна след обявените протестни действия на превозвачите от транспортен клъстер “Перник» и обвиненията на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, че кметът Вяра Церовска е нарушила Закона за автомобилните превози, обявявайки въпросната поръчка без решение на местния минипарламент.

На свой ред градоначалникът отхвърли обвинението за нарушена нормативна уредба и заяви, че оттеглянето на обществената поръчка прави, за да не се нагнетява напрежение в града. Тя подчерта, че ако обаче не се обяви обществената поръчка, превозвачите ще загубят получаваните от държавата компенсации. Колкото до притеснението за т.нар. губещи линии, няма да допуснем населението на общината да остане без транспорт, защото това е наше задължение и ние ще го изпълним, заяви градоначалникът. Зам.-кметът Денислав Захариев заяви категорично, че нарушние на нормативната уредба няма, позовавайки се на чл. 19 на Закона за автомобилните превози, който транспонира европейските норми. Последната му актуализация е от 2017 г., а на наредбата –от 2012 година. Всеки юрист знае, че законът стои над една наредба, която е подзаконов нормативен акт, така че обвиненията са несъстоятелни, отсече Захариев и припомни, от 12 години в общината не е обявявана обществена поръчка за автобусните превози, което довело да анархия в транспорта.

Кметът Вяра Церовска заяви, че проектът за интегриран градски транспорт по програма “Региони в растеж” се изпълнява, в момента той е на етап оценка от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) като управляващ орган на Оперативната програма „Региони в растеж“. След изпълнението му транспортът в Перник ще има значително по-високо качество. Стойността на пернишкия проект е в размер на 9 524 495 лв., от които 2 967 815 лв. ще бъдат собствен принос, а 6 556 680 лв. – безвъзмездна помощ. Реализацията на проекта ще даде възможност да се обновят автоспирките с модерни електронни табла, съвременна система за таксуване, в Перник ще дойдат и 15 чисто нови автобуса.

Проектът за интегрирания градски транспорт трябва да приключи в началото на 2019 г.