Икономистът Александър Иванов от Дупница влиза в общинската болница като прокурист, надзирава доц. Недин

Йонко Гергов, Станислав Павлов, Емил Христов

ОбС с вот на недоверие към и.д. управителя, адвокатът на Братя Галеви Йонко Гергов протестира: Доцентът ще се разсърди!

 

Икономистът Александър Иванов влиза като прокурист в общинската болница в Дупница. Той е бил предложен и представен на председателите на политически групи след среща с кмета Методи Чимев и председателя на ОбС Емил Гущеров.

Доц. Димитър Недин

Иванов е роден в Дупница през 1964 г., завършва гимназия „Христо Ботев”, след което напуска родния си град и завършва финанси и икономика в Стопанска академия – Свищов.

Кирил Кирилов и Крум Бонев пазят Димитър Недин
Георги Пехливански, Асен Илиев от БСП и д-р Крум Бонев

Има впечатляваща кариера в следващите 30 години – гл. счетоводител, гл. одитор в Държавна агенция по горите, управител на общинско дружество, икономически директор и данъчен служител. ОбС – Дупница реши да се намеси решително като принципал и назначава втори управител – прокурист в общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски”, който ще надзирава действията на сегашния и.д. управител доц. Димитър Недин и ще подписва всички документи и плащания наравно с него. Това решиха председателите на партии и групи в Общинският съвет късно вечерта на събрание в кабинета на председателя на Общинският съвет Емил Гущеров.

Емил Гущеров и Йордан Йорданов от ГЕРБ
Емил Христов, Костадин Костадинов, Славчо Павлов, Пламен Соколов

До решението на съветниците се стига след серия скандали, разтърсили затъналата в дългове болница – за незаконно изплащане на извънреден труд на ръководството, използване на базата на болницата за частни клинични изследвания на частен медицински център, незаконно отдаване на места за кафе-автомати без проведени процедури, както и укриване на документи и информация от общинското ръководство. На председателски съвет лидерите на политически групи почти единодушно са подкрепили назначаването на прокурист с цел по-добър контрол и изнасяне на реалното състояние на здравното заведение, както и спешно провеждане на необходимите реформи. Твърдо зад решителната мярка са застанали групите на ГЕРБ, ЛИДЕР, Народен съюз, Реформаторски блок и групата около бившия кмет на Дупница д-р Пламен Соколов. Очаква се ОДБ и БСП също да подкрепят предложението в залата. Очаквано твърдо „против” са се обявили от групата на ЕНП в лицето на общинския съветник д-р Кирил Кирилов, който е замесен заедно с колегата си д-р Крум Бонев в скандалите с клинични тестове върху пациенти и известния като „адвокат на Галеви” общински съветник Йонко Гергов. Последният дори е изразил опасения да не би и.д. управителят доц. Недин да се „обиди и да си замине”, с което предизвикал смях и реплики от страна на колегите си. Това разказаха за вестник ВЯРА съветници, присъствали на съвета.

„Йонко Гергов беше председател на конкурсна комисия за избиране на управител и два пъти скъса Недин като кандидат, сега се загрижил дали ще си отиде! Това не е ли абсолютно двуличие и демагогия, задкулисни игри и тайна подкрепа! Явно са на принципа „временните са най-постоянни” – коментира общински съветник, присъствал на срещата.

Ако има и капка достойнство, Недин ще подаде оставка още в понеделник. Не може цял Общински съвет да не одобрява работата ти, не може да те скъсат три пъти на конкурс за управител и да стоиш, като че си незаменим, само защото законът позволява, а Недин има договор до 09.02.2018 година като временно изпълняващ длъжността до назначаване на нов конкурс, който може да се проточи и до лятото“, бяха коментарите след председателския съвет.

Докладната предстои да бъде гласувана на редовната сесия в петък.