Пътна полиция ще дебне нарушителите от цивилни коли

 

Заради зачестилите катастрофи по пътищата и практиката водачите да се предупреждават за присъствието на патрулки, полицията ще започне да слага камери в цивилни коли и така шофьорите няма да знаят, че снимат нарушенията им.

Това съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов пред БНР в понеделник. По този начин, според него, шофьорите, които нарушават правилата, няма да намаляват скоростта, когато видят на пътя полицейски автомобил – практика, често срещана до момента.

След трите тежки катастрофи, които за два дни взеха 11 жертви на приблизително един и същ участък на пътя Варна-София, в неделя премиерът свика среща, на която да се набележат мерки за предотвратяване на тежките пътни инциденти. Още преди заседанието стана ясно, че в смъртоносния участък на територията на Ловешка община през уикендите и в почивните дни ще се пращат повече патрулки.

Главният секретар на МВР обаче обяви тези мерки за временни. “Пътят е да се въвеждат технически средства, камери за контрол на скоростта, включително и такива, които са в автомобили, които не са обозначени и които могат да замерват скоростта в движение. Практиката показва, че въвеждайки обозначение на местата, където засичаме скоростта, това води до намаляване на скоростта в тази отсечка, след което спокойно се развиват вече и високи скорости”, посочи Младенов.

Полицията вече ще сваля номерата на автомобилите на провинилите се водачи не на пътя, а в най-близкото районно управление на МВР, където ще бъдат отвеждани за налагане на глобата нарушаващите правилата водачи, предвижда друга мярка. Така според Младен Маринов, шофьорите, които нарушават правилата за движение в бързината да стигнат някъде, рискуват именно да изгубят ценно време.

“Където се налага налагане на принудителни административни мерки, в случая сваляне на регистрационния номер, това нещо ще разпоредя да се извършва в районното управление, към което работят служителите”, каза главният секретар.

Друга обявена в неделя мярка предвижда автобусите да бъдат задължени да монтират видеорегистратори, които да записват в реално време пътната обстановка, както и всяко място на пътниците да бъде оборудвано с колан и те да са принуждавани  да го поставят.