Прокурор Хр. Белстойнев прекрати наказателното производство срещу шофьора Ив. Върбев за счупените ребра на инвалида Ст. Иванов, пострадалият: Изкараха ме дрогиран, напускам Самоков

Ив. Върбев

 

 

В жалба до Сотир Цацаров настоявам да се направи проверка, вярно ли е че Върбев е племенник на ротарианка, а прокурор Белстойнев е председател на Ротари клуб?!, коментира Станимир

На отправената му забележка от страна на водача Върбев, Станимир Иванов брутално го напсувал и започнал да сипе обиди по негов адрес и на близките му, пише в постановлението

Прокурор Христо Белстойнев прекрати наказателното производство срещу шофьора Ивайло Върбов, който преди 6 месеца едва не помете на пешеходна пътека в центъра на Самоков инвалида Станимир Иванов.

Хр. Белстойнев

Мотивите на прокурора са, че няма достатъчно доказателства. При сблъсъка тогава се разигра скандал с шофьора Върбев, от който Иванов излезе с 2 счупени ребра. Пътният инцидент тогава потресе града, самоковци бяха възмутени, че не се вземат мерки  сещу високата скорост, с която колите фучат из града. Въпреки че инцидентът е станал пред очите на свидетели, показания от тях не е имало. Според думите на пострадалия Станимир Иванов тогава полицията не е взела адекватни мерки, а служителите на реда познавали въпросния шофьор.

В деня на инцидента Станимир Иванов пресича пешеходна пътека пред магазин за бои. Изчаква колоната от автомобили. „За моя изненада един от шофьорите спря колата, спря колоната и ми направи жест да мина. И в същия момент профучава един, който едва не ме отнесе. Аз изкрещях от изненада, от уплах”, сподели Станимир.

Шофьорът спира, но не за да види дали човекът на пешеходната пътека е добре. Казах, че не псувам, просто съм изкрещял. Почна да ме ударя в главата, в гърба. След една доволна сесия юмручни удари ми взе телефона и го счупи. Повали ме на земята и взе да ме рита с най-зверската агресия, на която някога съм бил свидетел или съм изживявал”, разказва за случилото се потърпевшият. Станимир с две счупени ребра отива сам до полицията, за да се пусне жалба. 30 минути по-късно шофьорът е докаран в районното. Издирен е по номера на колата. От МВР тогава заявиха официално за “Вяра“, че не става дума за полицейски чадър. Шофьорът е на 33 години и не бил криминално проявен. Няма данни да е близък на полицаи от града.

Сотир Цацаров

По образуваното наказателно производство преди дни е излязло прокурорско постановление от прокурор Христо Белстойнев. Прокурор Белстойнев прекратява наказателното производство срещу шофьора на колата Ивайло Върбев. Прокурор Белстойнев е установил следната фактическа обстановка: „На 5.5.2017г. около девет часа сутринта обвиняемият Ивайло Върбев управлявал мицубиши.

На пешеходната пътека в центъра на града пресичало лице в неадекватно състояние“ – посочва прокурорът в постановлението си. В документа той твърди, че лицето се е блъскало в спрелите да го изчакат автомобили и ругаело безпардонно. „На отправената му забележка от страна на водача Върбев, Станимир Иванов брутално го напсувал и започнал да сипе обиди по негов адрес и на близките му. Обвиняемият Върбев слязъл от автомобила си и започнал разправия на висок тон със Станимир, но не издържал на предизвикателното му поведение и се възползвал от падането и тръшкането на земята на видимо дрогираното лице и му нанесъл няколко ритника с крак в областта на тялото, вляво, с които счупил 7-о и 8-о леви ребра и намиращия се във вътрешен джоб на дрехата му мобилен телефон и се отдалечил с автомобила си”, посочва прокурорът в постановлението.

„В хода на разследването при разпита на обвиняемия Върбев същият не се признал за виновен в извършването на престъпленията – предмет на делото, като изяснил, че пострадалият се е самонаранил при търкалянето си по тротоара и тревните площи и е поискал Станимир да бъде изпробван за употреба на алкохол и наркотици. Не са издирени и разпитани свидетели на инцидента, които да са видели нанасянето на побой или падането на терена от страна на пострадалия Станимир Иванов, за да подкрепят или оборят версиите на двете страни, които са диаметрално противоположни. Не е било извършено поисканото от Върбев изследване за употреба на алкохол и наркотици от страна на пострадалия Станимир и е пропусната възможността да се установи евентуалното му състояние (физическо и психическо) към момента на инкриминираното деяние и да се изследва версията на обвиняемия Върбев, която също има доказателствена стойност”, сочи Белстойнев в постановлението.

Изготвената съдебномедицинска експертиза на Станимир е установила, че в резултат на нанесените му удари е получил счупване на две ребра. Тези наранявания са му причинили временно разстройство на здравето, не са опасни за живота и са заздравяли без последици за около 25 дни. Травматичните увреждания на Иванов са в резултат действието на твърди тъпи предмети. Те могат да се получат при удари с юмруци или ритници, както твърди самият той.

„С оглед на гореизложеното намирам, че посочените телесни увреждания, причинени на пострадалия Станимир Иванов, са по лични мотиви от страна на обвиняемия Ивайло Върбев, тъй като същият се е почувствал лично засегнат и обиден от ругатните на първия и липсва хулигански мотив, въпреки че инцидентът се е случил на публично място. Предвид това считам, че деянието на обвиняемия Ивайло Върбев е несъставомерно от обективна страна, тъй като, за да е налице“хулиганство“, е необходимо извършване на непристойни действия. Относно унищожаването на мобилния телефон единствено могат да се правят предположения, че обвиняемият Върбев е извършил деянието, но тъй като се касае за „дума срещу дума“, без допълнителни доказателства и свидетели от която и да е било страна обвиняемият Върбев трябва да бъде признат за виновен само когато обвинението е доказано по несъмнен начин. В тази насока са законовите разпоредби, че присъдата не може да почива единствено на предположения и непълни доказателства. Считам, че по делото не са налице достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер срещу Ивайло Върбев и наказателното производство следва да бъде прекратено, тъй като деянията не са доказани по категоричен начин“ – се казва в постановлението.

Станимир сподели пред в. ”Вяра“, че е огорчен и възмутен. „Умолявам чрез страниците на вестник „Вяра“ главният прокурор Сотир Цацаров да се запознае и осъществи надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурор Белстойнев за „точно и еднакво“ прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Доста хора сигурно помнят снимката ми от рентгена, когато в началото на месец май се сдобих с две счупени ребра от бой, нанесен от шофьор, който не спря и за малко не сме сгази на пешеходна пътека в центъра на Самоков. След шест месеца разследвания, експертизи, доразследвания и т.н. по делото прокурор Белстойнев го прекрати, позовавайки се само на думите на обвиняемия. Изкараха ме пиян и дори дрогиран, сам съм си счупил ребрата, а той даже ми е помогнал да стана, да не съм на пътя. Това са установили в прокуратурата и са решили, че няма причина дори за започване на дело. В България можеш да си правиш всичко, стига да си имаш на разположение прокурор“ – сподели Станимир пред вестник „Вяра“. “Все още съм в България, но заради това прокурорско решение се изнесох от Самоков. Когато този ме преби, аз му казах, че веднага ще отида в полицията. Той тогава ми отговори: “На мен въобще не ми пука от полиция, нито от никого“. И се оказа прав. От пресцентъра на МВР пък тогава оповестиха, че побойникът не е осъждан. Чувам слухове, но няма как да знам истината, че същият е с условна присъда за грабеж. Господа, вярно ли е това, кажете истината!? Искам Цацаров да направи проверка има ли нещо вярно в това, че Върбев е племенник на жена от Ротари клуб – Самоков, а прокурорът Белстойнев е председател на Ротари клуб? Аз не съм юрист, но нека преценят специалистите. Изучавал съм хуманитарни науки, изучавал съм и правни науки и не вярвах, че може да се постъпи така. Г-н главен прокурор, моля да се направи проверка и да се установи вярно ли е, че в прокурорското решение са взети само думите на обвиняемия, а неговите думи са, че аз съм залитал, бил съм дрогиран, рано сутрин в петък?” – сподели пострадалят Станимир за жалбата, която е подготвил до главния прокурор.

„Заради тази несправедливост аз ще напусна България, ще отида в държава, където законите са над всичко! Не е важно аз как съм се чувствал и чувствам. Освен побоя счупените ребра, тормоза и прокурорското решение профилът ми във фейсбук бе хакнат, изтрити бяха много важни хора и много интересно – всичко в синхрон със събитията, вече не можех да приемам никакви приятели. Известно време бях блокиран. Сега лекувам потрошеното си тяло и идеализъм и все повече разбирам, че тази територия, наречена България, е тотално завладяна от мизерници” – сподели с възмущение потърпевшият Станимир пред в. „Вяра“ и в социалната мрежа.

Постановлението ще бъде обжалвано от Станимир Иванов. Близките и приятелите му твърдят, че Станимир не пие и никога не е употребявал наркотици. „Как прокуратурата установи, че Станимир е бил дрогиран?”, питат близките на Миро.

В. „Вяра“ е готов да публикува всички мнения по темата.