Мая Богословова от дупнишкото село Червен брег: Снимката на починалия ми от шарка съпруг плаши пушачите от безчет кутии цигари из Европа, не са ме питали, в шок сме

 

„Булгартабак”: Снимките се спускат от Европарламента и са валидни за цяла Европа, спускат ни ги от здравното министерство

От ведомството на министър Петър Москов: Контролът се упражнява от Министерството на икономиката

Снимката на починалия преди три години работник от ТЕЦ „Бобов дол” Кирил Богословов от дупнишкото село Червен брег плаши пушачите от кутиите на много видове цигари в Европа и България. Този факт предизвика истинско бедствие в дома на Мая Богословова, съпруга на починалия Богословов.

187-01-81- 4714270_n copy

Кирил Богословов

187-01-81111111111

„От няколко дни нямаме покой, нямаме сън, не съм спряла да плача. Цяло село се изниза в дома ми, за да питат защо се гавря с паметта на съпруга си”, заяви в редакцията на вестник „Вяра” вдовицата на Богословов – Мая. Тя разказа за шока и огорчението, които са преживели тя и семейството й.

187-01-01 това 983066_n copy

Кирил Богословов

187-01-811111 copy

„Първа страшната снимка от кутията за цигари разпозна етърва ми Даниела. Двете с дъщеря ми Виолета отишли в кварталния магазин и си купили цигари. Седнали да пият кафе и изведнъж етърва ми грабнала кутията и се прекръстила. Показала я на дъщеря ми и попитала „Какво е това, защо сте го направили?” Дъщеря ми изпаднала в шок, цяла нощ е плакала. На сутринта дойде при мен и ме попита „Мамо, ти знаеше ли?” и ми показа кутията. Искам веднага „Булгартабак” да махнат снимката от цигарите и да изтеглят всички цигари от пазара. Дъщеря ми им написа мейл, в който ги пита от кого са взели разрешение, за да публикуват баща й върху кутиите. Това е снимка от последните дни на съпруга ми, ние нямаме такава, нямаме представа откъде се е появила, кой я е направил. Така го видях последно, преди да ми кажат, че е мъртъв в Окръжна болница-София.

Съпругът ми никога не е бил настървен пушач, не почина и от рак, нито от болест, причинена от цигарите. Просто един ден се разболя от шарка, вдигна висока температура, лежа 10 дни във вътрешно отделение на дупнишката болница. Според лекарите от високата температура е получил мозъчен оток. Поради ненавременни медицински мерки Кирил почина на 47 години след кратка борба за живота си.

Живея в Червен брег, шивачка съм. Снимката е на различни марки цигари. Специално отидох в магазина, за да видя дали е истина. Надявах се това да е случайно попаднала кутия. Но не, мъжът ми е сниман в последните си мигове и сега гледам един от най-лошите моменти в живота си по кутиите с цигари.

После посетих и магазините в съседните села, видях го и в магазина в Яхиново.

Преди три години един петък на Кирил му излязоха пъпки. В събота отиде на работа, но колегите му казали, че има шарка и да си ходи. Понеже беше събота, отишъл направо в Бърза помощ. Те го прегледали и му казали да се маже със спирт и да се върне след 2 часа, за да го прегледа специалист. Аз бях на работа, той ми се обади да го взема от Минчовия площад в Дупница. Взех го и си отидохме вкъщи. След 2 часа се върна при специалист, който също му казал да се маже със спирт.

Така и направихме, купихме спирт, маза се. Тогава още нямаше температура. Изпратихме голямата дъщеря на море, беше 1 часа през нощта, и си легнахме. В 5 часа той ме събуди със страшни викове. Държеше се за главата и нищо не можеше да каже, разбрах, че го болеше главата. Извиках Бърза помощ. Дойде доктор Иванов. Погледна го и каза, че има нужда от психиатър. Каза да потърся колегите му в 8 часа. Тогава той все още нямаше температура. Кирил никога не е имал психични отклонения и нужда от психиатър. Седнах до него и започнах да го моля „Киро, събуди се, моля те, погледни ме.” Той не реагира.

Тогава отидох при д-р Илкова, която живее в Червен брег, тя е психиатър. Събудих я в 7 часа. Тя дойде у дома, прегледа го и каза, че е направил оток на мозъка заради шарката. Отново повиках Бърза помощ и го закараха в бившата Транспортна болница. Включиха му системи, но той не можа да дойде в съзнание. Д-р Богова и д-р Евтимова много се грижиха за Кирил, но нищо не можаха да направят и на 7-ия ден го пратиха в Окръжна болница в София. Там е направена снимката. При приемането те му сложиха тези неща, които са на снимката. В Дупница бях при него през цялото време, но в София не ми позволиха. В София ми казаха, че много време сме чакали, че е трябвало да го докараме по-рано. Сложиха го в количка и ме пуснаха с него в асансьора. В това състояние, в което е на снимката, го видях за последен път. После той беше мъртъв. Мисля, че в Окръжна болница беше 2 дни, тогава са го снимали. Пазя диагнозата, имам и смъртния акт. Почина на 16 юни 2013 г. към 1 часа.

Като отидох да го прибера, човекът от моргата ме върна с мотива, че му свършва работното време и трябва да дойда на другия ден”, разказа Мая Богословова, която от нерви е получила невралгичен дерматит, в момента се лекува в София, където пръска луди пари за лекари и лекарства.

Заварихме Мая Богословова да плаче на пейка пред приятелката си Бойка Капланова от Дупница. Капланова, която е читател на вестник „Вяра” от над десетилетие, притича до екип на вестника и помоли за внимание и помощ. На път към редакцията Мая Богословова срещна свой съселянин, показа му кутията с цигари и попита: „Милчо, според теб кой е това?” Реакцията на човека изразяваше шок. „Ужас, Кирчо на кутията с цигари. И как така?”

Богословова настоява ръководството на „Булгартабак” да каже името на човека от снимката публично, а също и да посочат кой от роднините му е дал съгласие да се използва образът по този начин. Вдовицата на Кирил Богословов се пита дали е възможно съпругът й да има двойник и ако е така, иска да се знае, че човекът от кутиите с цигари не е нейният съпруг.

По този повод се свързахме с ръководството на „Булгартабак”.  По-късно от пресцентъра на дружеството ни изпратиха официален отговор, който гласи, че снимките им се предоставят от Министерството на здравеопазването, които пък ги получават от Европейската комисия по здравеопазване в Брюксел. Снимките в галерията на Европейската комисия по здравеопазване се гласуват от Европейския парламент.

„Всички цигарени опаковки, които са произведени или пък допуснати до свободно обращение в Европейския съюз след 20 май 2016 г., задължително трябва да съдържат комбинирани здравни предупреждения. Тези здравни предупреждения се състоят от текстова и снимкова част.

Производителите и вносителите на тютюневи изделия нямат никаква възможност сами да избират какъв текст или каква снимка да разполагат върху опаковките си.

Изборът на снимка или текст дори не е в правомощията на държавите – членки на Европейския съюз.

Европейският парламент и Съветът с Директива №40 от 03.04.2014 г. са определили какви предупредителни текстове следва да се поставят върху кутиите с цигари и са възложили на Европейската комисия да създаде задължителна за държавите членки галерия с изображения, които да съответстват на тези текстове.

Комисията е изпълнила това свое задължение и е приела Делегирана директива №109 от 2014 г. Тази делегирана директива съдържа три групи задължителни изображения, всяка от които ще се използва в рамките на едногодишен период.

Република България е длъжна да съобрази законодателството си с европейските изисквания и от май 2016 година същата тази галерия с изображения вече е въведена и в българския Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Галерията е задължителна не само за нашата компания, но и за всички лица, които предлагат цигари на българския пазар”, заявиха от „Булгартабак”.

„Комбинираните здравни предупреждения са разработени в картинна галерия от Европейската комисия съгласно Директива 2014/40/ЕС от 3 април 2014 г. за сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия и свързани с тях изделия и за отмяна на Директива 2001/37/ЕО.

С цел транспониране в националното законодателство на Директива 2014/40/ЕС комбинираните здравни предупреждения са въведени на основание Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСИ) (изм. и доп. ДВ. бр.28 от 8 април 2016 г.).

Съгласно чл. 2, ал. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия министърът на икономиката провежда държавната политика и упражнява контрола в областта на тютюневите и свързаните с тях изделия”, отговориха на запитването ни от ведомството, поверено на д-р Петър Москов.

От министерството ни изпратиха галерията с одобрените снимки.