АПИ: 55 км от пътищата в страната са най-смъртоносни

 На едни и същи участъци м.г. са станали 1189 катастрофи с 31 жертви

 

Общо 55 км от близо 20 000 км пътна мрежа в страната са най-опасни и на тях всяка година стават тежки катастрофи със загинали и ранени, констатира анализ на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), цитиран от БНТ в четвъртък.

Въпреки че от КАТ по традиция посочват превишената скорост и неправилното изпреварване като основни причини за пътните произшествия, от заключенията на агенцията става ясно, че опасните участъци редовно взимат жертви.

В анализа се посочва, че през миналата година общо 9 катастрофи са станали на изхода от София на магистрала “Тракия”, където пътното платно от трилентово става двулентово, и то на завой. Един човек е загубил живота си.

На въпросните 55 км опасни участъци през 2016 г. са станали 1189 катастрофи, при които са загинали 31, а са ранени 301 души.

“И ние знаем, че следващата година, ако не се вземат мерки, ще има отново 30 души загинали и 300 ранени и 1200 катастрофи”, коментира председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

“С колегите от АПИ предприехме мерки на някои участъци от пътната инфраструктура да се направят допълнителни предпазни заграждения, да се разделят потоците. Такъв е примерът при Казичене на Околовръстен път на София, където на шестлентов път нямаше разделителна мантинела. В момента вече има, пътят е рехабилитиран, има камера за контрол на скоростта”, заяви от своя страна шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Той даде като пример и пътя от София към Божурище, където на четирилентовото платно вече е сложена мантинела заради десетките инциденти.

Опасни участъци обаче продължават да се изграждат, като голямото кръгово движение на 32-рия километър от магистрала “Струма”, където през тази година вече са станали общо 14 катастрофи. На доста по-малкото кръгово във Враца пък са регистрирани 13.

Завой на магистрала “Хемус”, намиращ се на 8 км от София, също продължава да взима жертви – трима са загинали през миналата година, като в разстояние на само 500 метра от платното са станали 10 катастрофи.

Област Стара Загора оглавява трагичната класация за миналата година със 150 катастрофи с 5 жертви и 57 ранени. Следва област Велико Търново – със 128 катастрофи с 36 ранени. В област Русе са загинали четирима и са ранени 35 души при 123 пътни произшествия. В областите Ловеч и Монтана при близък брой катастрофи са загубили живота си 8 души и са ранени 77. Причините са различни – обратни виражи, вода, която не се отвежда добре от пътя, опасни пешеходни пътеки на скоростни отсечки, допълва БНТ.