„Галъп”: Според близо 80% от българите предсрочни избори не са необходими

 Трима от всеки четирима българи смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка, a 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими. За такива обществени нагласи сочат данните на експресен телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл” по актуални теми, публикуван в четвъртък.

Сондажът е проведен сред 802-ма души между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната.

Мнозинство от 60% не одобрява действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 30% ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на НС като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията, отбелязват социолозите.

Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори.

Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тук картината на нагласите не е така категорична като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие, допълват от агенцията.