Строителният бос от Перник Арбен Хавальов: От община Костинброд ни поискаха 30% рекет, за да работим по проект, но в изгода на Емо Фаса, осъдихме ги да ни платят 650 000 лв. неустойка

Арбен Хавальов

 

Пернишкият бизнесмен Арбен Хавальов осъди община Костинброд да плати на фирмата „Протико ил” ООД 650 000 лв. неустойка по консултантски договор от 4 септември 2009 година. Решението е на Апелативен съд – София, а градоначалникът на Костинброд Трайко Младенов обжалва решението. Претенцията на дружеството е да бъдат изплатени 1,5 млн. лв., но на две инстанции съдът е уважил само 650 000 лв.

По този повод потърсихме за коментар бизнесмена Арбен Хавальов. Той се съгласи да даде интервю за читателите на вестник „Вяра”.

  • Г-н Хавальов, воят на кмета Трайко Младенов е много голям. Бюджетът на общината е малък, само 13 млн. лв. Той смята, че сумата, която трябва да плати, е много висока.
  • Веднага ви предоставям един протокол от заседание на Общински съвет – Костинброд, от което читателите на вестник „Вяра” ще се уверят, тогавашният кмет Младен Димитров е човек с две лица и за всичко е виновен той. Много е неприятно, тъй като сметките на общината вече са запорирани, но „Протико ил” ООД изцяло със свои средства успя да проучи и проектира 45 000 м водопровод. Договорът е за консултиране, предпроектни проучвания и проектиране. Нека да е ясно, че по този договор общината не е платила една стотинка аванс. Аз не съм подписвал договора, това направи управителят на фирмата, която е моя сестра. Аз имам пълномощно да я представлявам и това не противоречи на закона. Пълномощното практически ми дава право да присъствам по време на работата на комисиите към Общинския съвет. Управителят не се занимава с всичко в една фирма. Ние от „Протико ил” ООД направихме всички технически проекти, окомплектовахме ги, осъществени са всички съгласувателни процедури и са направени четири броя заявления за подпомагане. Предадохме ги на общината, за да ги входира в Държавен фонд „Земеделие”, за да получи финансиране от около 17 млн. лв. за изпълнение на водопроводна мрежа.
  • Каква е цената за проектиране на ВиК мрежа?
  • Влезте в интернет и намерете проектант, който да проектира ВиК мрежа. Най-ниската цена е 10 лв. на метър. Върху тези 10 лв. сложете пари за геодезия и други специалисти. Само чистата себестойност на това, което е направила фирмата в част проектиране, е за над 500 000 лв. Това са пари, които „Протико ил” плати от собствената си каса. Ами консултирането, ами предпроектните проучвания? Те отнеха около 2 години. Всеки делничен ден поне трима представители на фирмата бяха в община Костинброд. Четири заявления към ДФ „Земеделие” бяха готови, а общината ги забави. Не представиха нови документи пред фонда, за да получат финансиране. Това не е вина на „Протико ил”. Общината е приела документите от „Протико ил” преди крайния срок на договора. С две думи – понеже има ограничен бюджет за всички общини и парите стигат точно за одобрението за единия проект на общината на стойност 5 млн. лв., другите три, заедно със стотици други проекти на други общини, нямат бюджет за финансиране в този прозорец. Опцията е, понеже общината е закъсняла с входирането, „Протико ил” предлага да се доокомплектоват за негова сметка и да се входират в нов прозорец на ДФ „Земеделие” с нов голям бюджет за прозореца. Тогава се случва интересното. Тогавашният кмет Милен Димитров лично в кабинета си казва на Арбен Хавальов, че „Притико ил” няма работа в тази община, че функциите на „Протико ил” ще изпълнява консултантска фирма на цветния като гербер Емо Фаса. Това е недопустимо. „Протико ил” е прогонена от кмета Милен Димитров. Затова лично аз се явих на заседание на Общинския съвет. Исках да обясня истината пред общинарите.
  • Кажете ясно за какво става дума, каква е истината?
  • От „Протико ил” бяха поискани 30% от стойността на договора и фирмата да направи тръжната документация за строителството за определена фирма, защото по договор тръжната документация се прави само и единствено от „Протико ил”. Отказах, включително и да правим подобна документация за Емо Фаса. Тогава бяхме изолирани тотално от процеса. Кметът пък направи нещо странно – прекрати два пъти процедура за СМР, написана от Фаса. Накрая реши да върне вече усвоени над 5 млн. лв. от общината обратно на фонда.
  • Това е прецедент – кмет да върне усвоени пари за строителство.
  • Да, така е.
  • Сега Вас Ви сочат като човек, който се опитва да фалира общината.
  • Да, но реално Милен Димитров трябва да бъде съден за пропуснати ползи за населението.
  • Ядосан сте?
  • Ядосан съм. Знаете ли защо? Защото хората не получиха водопровод. Защото работата е свършена след 2-годишен неуморен труд при минусови температури. Уникални проекти станаха. „Протико ил” вложи пари, а можеха да се одобрят всички средства, но Димитров се опъна заради тази фирма. „Протико ил” предлагаше съвсем нормална документация на СМР. С висок процент на цената, т.е. който даде най-ниска цена, печели. Димитров влезе в конфликт с „Протико ил”, елиминира ги. От „Протико ил” пуснахме жалба до КЗК за дискриминационна документация по проекта и обжалвахме процедурата.
  • Прочетох от протокола на Общинския съвет, в който кметът Милен Димитров признава, че общината ви дължи пари за свършена работа. „Това, което съм казал на г-н Хавальов, е, че по този договор нямаме никакво основание да му плащаме каквото и да било. Единствено при съден спор или решение на ОбС, каквото предлагаме, е да платим около 1/3 от 600 000 лв., или 200 000 лв., каквото е нашето предложение. Това е нашето признание за свършена работа”.
  • Да, Младен Димитров призна публично, че ни дължи тези 650 000 лв., но могат да ни платят само 200 000 лв. И сега накрая какво става? Съдът осъди общината да ни плати всичките 650 000 лв., които той не отрича, че общината дължи. Ето – и съдът ги постанови. 650 000 лв. са за единия проект. А за другите проекти до 1 300 000 лв. не ги признава. Ние сме съгласни с това, това е решение на съда и ние го уважаваме.
  • Наричат Ви престъпник, осъждан за данъчни измами.
  • Никога не съм осъждан, никога. Дори срещу мен няма образувани и водени по официална справка от Национална следствена служба. И в свидетелството ми за съдимост пише ”неосъждан”. Как така на финала, когато сме на последна инстанция и те губят мача, се оказа, че проектите са направени от престъпник? Тогава защо този кмет Милен Димитров обяви процедура за строителство за нас 5 млн. лв. по проекти, направени от престъпник? Това значи, че и проектите са престъпни.
  • Само в тази община ли сте работили?
  • Работили сме в няколко общини, които са реализирали проекти за над 100 млн. евро. Питам аз сегашните управници в Костинброд как се получи, че в другите общини хората подобриха качеството си на живот, а те не успяха? На тях ще кажа още, че си плащам данъците. Много се пише за злоупотреби с ДДС. Знаете ли, от детската градина до 11. клас са ме влачили по тютюна. Семейството ми произведе тютюн за няколко милиона лева, а държавата ни плати само 20 000 лв. Не зная дали сте отглеждали, или брали тютюн, за да може децата на политбюро да живеят добре. Тези пари са били на моето семейство, а държавата ни ги взе. Ако някога нещо съм взел, това е само, което ми се полага, само моето. Не може да работи човек по 18 часа, да си трови нервите, да плащаме данъци и някой да дойде и да каже „искам еди-колко си процента, понеже съм еди-кой си”. Всичко, което е правено срещу мен, е мръсна поръчка. За мен има едно правило, особено в бизнеса с еврофондове, на държава трябва да плащаш всичко до последната стотинка. Правиш ли го, няма проблем и с конкуренцията, която прави мръсните поръчки. Ако лъжеш държавата, това е престъпление. Важното е отношенията с държавата да са напред – данъци, осигуровки, лицензи.

Опитахме да се свържем с Младен Димитров, но телефонът му съобщи: „Няма връзка с този номер”.

Сегашният кмет на общината Трайко Младенов е бил негов зам.-кмет, а договорът с фирмата на Хавальов е сключен по времето на Красимир Кунчев. Договорът е на стойност точно 1 955 000 лв. Срещу тези пари дружеството е трябвало да консултира общината по проекти, с които кандидатства пред ДФ „Земеделие”.