/видео/Кметовете на Кюстендил Петър Паунов и Куманово – Максим Димитриевски правят сдружение, борят се за 20 000 000 евро, още 200 млн. евро има за Западните Балкани

В момента се изпълняват общо 48 проекта по програмите за трансгранично сътрудничество между България и Македония. Общо 19,5 млн. евро пък са заложени за такива проекти, каза евродепутатът Андрей Ковачев на форум в Кюстендил. Той посочи още, че от бюджета на предприсъединителните фондове на ЕС за следваща година са заложени към 200 млн. евро за Западните Балкани, които са предвидени за подобряване на административния капацитет и за подготовката на общините за европейското членство. Създаването на асоциация на общините от двете страни на границата в България и Македония беше дискутирана по време на среща, организирана днес в Кюстендил от евродепутата д-р Андрей Ковачев и народните представители от Кюснедлиска област Кирил Калфин и Ивайло Константонов. Срещата беше на тема “Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства”.

“Общото решение е, че създаването на такава асоциация е добър инструмент. В нея ще участват общините от двете страни на границата, като по този начин ще защитават своите интереси по-добре, както пред двете правителства, така и пред европейския съюз.

кръгла маса в Кюстендил
Кирил Калфин, Андрей Ковачев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Андрей Лепавцов – посланик на Република Македония в Брюксел

 „Тази асоциация ще бъде добър инструмент, с който общините от двете страни на границата ще могат да защитават по- добре своите интереси, както пред двете правителства, така и пред европейските институции. Като начало две общини- по една от България и една от Македония ще са в основата на създаването на тази асоциация. Това са от българска страна Кюстендил и от македонска Куманово”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

кръгла маса в Кюстендил

В кръглата маса специално участие взеха зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Андрей Лепавцов – посланик на Република Македония в Брюксел. Във форума ще участват още кметове на общини от България и Македония, народни представители, областни управители и представители на различни институции.

кръгла маса в Кюстендил

На срещата бяха обсъдени и проблемите свързани с гранчино- контролно пропусквателни пунктнтове, с подобряване на тяхната пропускливост, за да може по- лесно гражданите да преминават. Бе обсъден и Коридор номер 8. Евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че по този повод през декември българското правителство ще направи среща със Световната банка за възможност за финансиране на Коридор номер 8.

На форума, който беше закрит за журналисти, са коментирани проблемите, свързани с подобряване на движението през контролно-пропускателите пунктове, за да може по-лесно гражданите от двете страни да преминават, каза Ковачев.
“България би искала да бъде един добър лобист за приемането на Македония в ЕС и то на всички нива – в Европейския парламент, в Народното събрание, местната власт. И с днешния форум в Кюстендил подаваме ръка на нашите съседи”, каза евродепутатът.
По време на срещата е била коментирана и темата за Коридор Номер 8, във връзка с финансирането на което престои среща с представители на Световната банка през декември.
Целта на днешния форум беше да се запознаем с новоизбраните кметове от Македония и да им представим информация за възможностите, които дава ЕС, да им протегнем ръка и да им помогнем по пътя към еврочленството. Приоритет на предстоящото българско председателство са Западните Балкани, а двете правителства- на България и на Македония – са готови и имат желание за много по-голямо сътрудничество помежду си, затова е логично два дни след срещата им в Струмица, да имаме и среща на местната власт, коментира евродепутата Ковачев.
На срещата присъстваха посланиците на Македония в България и на България в Македония, посланикът на Македония в Брюксел, заместник-министрите на регионалното развитие Зорница Николова и на външните работи Георг Георгиев, депутати, областни управители, кметове от двете страни на границата.  Тук бяха кметовете на Сапарева бана-Калин Гелев, на Рила- Георги Кабзималски и др.

https://www.facebook.com/133004451640/videos/10154971179326641/?hc_ref=ARTKysB7oT3JQCid8axPextWyzTMTPLEX-g_jjE_2Scup9QoTe38XYbAqpoSOLMz8BY

 

Кметът Икономов: Банско е любима дестинация на македонците, нуждаем се от нови ГКПП

Банско традиционно е едно от любимите места за посещение от македонските граждани както през лятото, така и през зимата. Отделно от това имаме утвърдени дългогодишни партньорства с македонските общини, с които успешно сме реализирали съвместни проекти. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на срещата „Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства“. Той бе поканен за участие във форума от А. Ковачев. „Надявам се с общи усилия по-скоростно да се подобрят комуникациите, да се развият съществуващите и да се изградят нови ГКПП-та. Обменът на хора, стоки и услуги е доста активен, но намаляване на времето на преминаване е реалистична цел и следва да бъде приоритет. Това веднага ще даде своето отражение в ръста на икономическите ползи. Още повече че считам, че държавите на Балканите са изключително любопитни туристически дестинации. Вярвам, че те скоро ще станат предпочитани места за посещение със запазената си природа, храна и вкусове. Нашата работа като кметове от двете страни на границата е да работим за благосъстоянието на нашите съграждани и върху тяхното самочувствие на истински европейци“, заяви Икономов по време на форума.