(ОБНОВЕНА) Хотелиери от Боровец обвиниха БСП съветника Любомир Борисов в кражба, с колега отклонили към джоба си 20 000 лв. от нощувки?

 

Хванахме го на къс пас, регистрирал туристите като гости на собствениците на апартаменти за настаняване, дадохме го на прокуратурата

Борисов: Всичко е скалъпено, за да се скрият други злоупотреби, аз и колегата се оказахме бушоните, сам напуснах хотела

Баща ми не работи в община Самоков, семейното ни заведение изградихме от един фургон за 20 години

Прокуратурата в Самоков започна разследване срещу общинския съветник от БСП Любомир Борисов за присвояване на над 20 000 лв. от луксозен хотел в курорта Боровец, където работел като рецепционист. Сигнал срещу него подали собствениците на хотела. Заедно с Борисов на прокуратурата е даден и колегата му Стоян Кънзов, който също е рецепционист.

Любопитна подробност е фактът, че Любомир Борисов е председател на комисията по култура и етика към Общинския съвет. В града се говори, че Борисов живее на широка нога, позволява си екскурзии зад граница.

Ето какво разказаха собствениците на хотела: „Освен хотела управляваме и комплекс с апартаменти. За тях имаме договори за управление, по силата на които настаняваме гости и превеждаме пари на собствениците им. Общинският съветник Любомир Борисов работи при нас от 2016 г. досега. Борисов и колегата му настанявали хора в апартаментите, като отбелязвали в системата, че са гости на собствениците. Така не са отчитали парите. Другият номер, който идеологът на схемата Любомир Борисов е прилагал, е да отбелязва гостите в системата за настаняване и 2 секунди по-късно да отписва клиента с мотива, че на човека не му харесва стаята. Така той не отчита нощувките в системата. Тази кокошкарска схема е упражнявана около година.

Хванахме Любомир Борисов, като настанихме в един от апартаментите на собственика на хотела наш човек. Борисов отчете в системата, че чужденецът е гост на собственика, и прибра парите за себе си. Така лъсна цялата схема, успяхме да го хванем на къс пас. Любомир Борисов и колегата му Стоян Кънзов си признаха, не сме записали признанията, но веднага ги уволнихме. Предадохме ги на прокуратурата и всички доказателства, с които разполагаме, са приложени към сигнала. Любомир Борисов се държи надменно, представя се като човек на кмета на община Самоков Владимир Георгиев. Хвали се, че баща му Борислав Борисов е назначен от градоначалника в общинската администрация”, разказаха от хотела.

Оказа се, че семейство Борисови са собственици на луксозна кръчма с турското име „Дуваро” в Боровец. Местни хора питат с какви пари семейството е вдигнало заведението. Заплатите в общинската администрация не са по-високи от 600-700 лв. Едва ли рецепционистът е получавал по-високо възнаграждение.

За вестник „Вяра” Любомир Борисов категорично отрече обвиненията. Обръщаме се към него с въпросите как ще коментира обвиненията срещу себе си, ще напусне ли Общинския съвет, истина ли е, че той и баща му са близки до кмета на Самоков и как успяха да построят кръчмата в курорта.

„Никой не ме е търсил за показания от Окръжната прокуратура. Информацията е абсолютно невярна. Сигналът срещу мен е изключително некоректен. В момента за мен се говорят какви ли не небивалици. Аз няма от какво да се притеснявам, всичко е толкова скалъпено.

Когато стана въпрос за това обвинение, им казах: „Правете това, което смятате за редно, аз няма от какво да се притеснявам”. Общо взето, трябваше да набедят някой човек и така се случи. Всичко беше целенасочено, за да се скрият някакви други злоупотреби. Трябваше някои бушон да изгърми и се случи, че сме аз и колегата. Не се чувствам недосегаем и не съм близък до кмета, говорят се неистини. Аз съм човек като всички останали, с нищо по-важен. Нямам нищо общо с кражба на средствата. Аз нямам за какво да се притеснявам. Нека докажат, че съм виновен, и ще напусна Общинския съвет, но няма нищо реално и няма как да се доказват лъжи срещу мен.

В хотела работих около година и половина. Сам си подадох молбата за напускане около 21 март тази година. Още при самото напускане началникът ми каза: „Ще ви разнасям из целия град и не ме интересува, че нямаш нищо общо“.

Молбата ми за напускане е подписана от началника. Ако съм имал общо със случая, щяха ли да ме освободят. Смениха се началници, не ме устройваше работата. Виждах конфликти и трябваше да се работи по друг начин. Затова напуснах доброволно. Не знам дали сте наясно кой е началник там. В началото работата потръгна, раздвижи се самият комплекс, след това замря. Беше ми тежко, като чух за такива набези. Всичко е думи на вятъра.

Относно моя баща, той си работи в частна фирма на Боровец и няма нищо общо с общинските паркинги. Проверете в общината. Баща ми не работи в общината от дълги години. Преди 8 години беше общински съветник и по време на мандата той доброволно се отказа. А относно заведението, то е на цялото ни семейство, градили сме го в продължение на може би 20 години. Изграждали сме, надграждали сме всичко в годините малко по-малко и няма нищо скрито. От малък си спомням, че тръгнахме от едно малко фургонче и се надграждаше в годините малко по малко. Когато имаме средства, правим, когато няма, не.

Всички в семейство работим и със задружни усилия след 20 години имаме ресторант. В момента нямам друга работа, стоя си вкъщи. Искам да разработя ресторанта. В чужбина не излизам, а имам такова желание, но има други неща да довърша“ – сподели Любомир Борисов пред „Вяра“.