Софиянци и санданчани луднаха по спържа за 16 лв. от пазара в Дупница, Василка Минчева от Блажиево: На хората им писна от пластмасовата храна в големите вериги, търсят домашно

Василка Минчева от Блажиево продава домашна лютеница

 

Търговката Йорданка Лазова: Излекувах съпруга си Емил от болезнен херпес с дървото на живота, занимавам се с билки

Георги Ранчев от Големо село продава сухи чушки за 20 лв.

Дупничанката Йорданка Лазова излекува от херпес зостер съпруга си Емил с домашни илачи. Това разкри на пазара в Дупница търговката, чийто домашно произведен чесън и екстрат от лечебната черница шандудия са хит в момента.

Българският чесън и екстрактът от черница шандудия на Йорданка Лазова

Йорданка има много професии – работила е като шивачка, на оверлог, стругарка, сега е пенсионерка. „Дълги години се грижа за овощна и зеленчукова градина, имам и много билки. С домашното дърво на живота излекувах съпруга си от херпес, който трудно се лекува и е много болезнен. Само го намазах със сок от дървото на живота”, сподели Йорданка.

Агрономката цветарка Зика с фотографа Тодор Янков и учителката Катя

Спържа по уникална домашна рецепта се предлага в голям буркан, върви по 16 лв. на пазара в Дупница, малкият е 14 лв. Готовата зимнина – лютеници, пърженици и туршии, са хит в момента. Цените на лютениците и пържениците са от 2 – 2,50 лв. и стигат до 4 лв. На пазара може да се намери домашно червено вино и ракия, наложена сланинка, дори зелени и червени домати.

Големоселецът Георги Ранчев със сушените си червени чушки и билки

За известния фотограф Тодор Янков няма ден, без да мине през пазара. Янков обича да казва: „Моята градина е на пазара. Тука човек не само може да си купи от пазара домашно приготвени зимнини и зеленчуци, но ще научи и тайните рецепти и тънкостите за приготвянето им, което е много ценно”.

Плетени чорапи от каракачански овце
Червените чушки и домашната лютеница са хит на пазара

Софиянци също се изсипват почти всеки пазарен ден – в сряда и събота, на зеленчуковия пазар в Дупница. Търговката Василка Минчева от Блажиево сподели: „Столичани се оплакват от големите търговски вериги, там не е вкусна храната, търсят нещо екологично, произведено от бабите на село. Има клиенти, тръгнали за Банско и Сандански за Сапарева баня, отбиват от магистралата само за да вземат за децата от домашната лютеница”. Василка от години се занимава с производдство на зеленчуци. Тя продава и низи с червен пипер, които суши на слънце. „Много е трудно да си зеленчукопроизводител в Дупнишко. Миналата година толкова труд, време и много любов вложих за отглеждането на зеленчуците и накрая заварих градината си обрана в село Блажиево. Затова я преместих на охраняемо място близо до село Усойка”, сподели още Василка.

Георги Ранчев от Големо село се похвали със сушените си червени чушки и домати. Килограм чушки върви по 20 лв., а килограм сушени домати – 40 лв. Много са полезни. Всичко домашно засища и сетивата, и стомаха”, смята Георги. Каракачанинът Апостол Апостолов идва на пазара с каракачанска вълна и домашно плетените чорапи от съпругата му. Пенсионираната агрономка Зика от ул. ”Малина” в кв. „Ценеви” се е посветила на цветята след смъртта на съпруга си музикант. Синът на Зика също е музикант. Зика отглежда и продава цветя на пазара от години. Тя си купи бяла хризантема от колега. „Аз съм ромка, дипломирана агрономка и се гордея с това. Цветята са голямата ми страст и любов. Гордея се с домашната си каскадна ягода”, сподели търговката.