Владимир Карастоянов пред съда: Много дупничанки насила бяха качвани в колата на Отвертката, след като се сбихме, стана и каза: Отивам да ме зашият и после ще ви…

Николай Радев – Отвертката
  • Стоматологът призна, че е издавал стотици медицински по време на таксиметровите войни в Дупница
  • Бившата Мис Благоевград Александрина: Николай Радев ме тормозеше, защото не исках да си легна с него
  •  Делото продължава в Кюстендил на 14 декември, остава да се приемат и експертизите на 3 вещи лица

Много момичета от Дупница са били преследвани, притеснявани и принуждавани насила да се качват в колата на бившия гард на Братя Галеви – Николай Радев.

Братята Карастоянови с адвокат Марковски

След това за всички се говореше, че са леки момичета, а това не е така. Това заяви стоматологът Владимир Карастоянов от Дупница пред съдебния състав, председателстван от съдия Мирослав Начев в Кюстендил, по делото за убийството на Николай Радев – Отвертката.

В продължение на 2 часа Карастоянов разказваше за събитията в Дупница от 2003 г. до случката, довела до смъртта на Николай Радев през 2014 г. „Всичко това нас ни съсипва повече от всеки друг – да сме в центъра на нещо, несъвместимо с обществения ни статус, образование и професии”, с тези думи започна обяснението си пред съда Карастоянов.

Владимир Карастоянов с внучката си Владимира

Той разказа и за таксиметровите войни в Дупница, когато в кабинета му идвали множество пострадали, на които оказвал помощ. „Издадох стотици медицински, които на следващия ден никой не искаше да вземе заради страх от саморазправа. В тази напрегната обстановка в Дупница, в която никой не смее да се оплаче или да свидетелства, Николай Радев започна да преследва и внучката Владимира“, добави Карастоянов. По това време тя била студентка в 3-ти курс, стоматология, и рядко си идвала в Дупница. Карастоянов описа и самия инцидент, при който отишли да спасяват Владимира, приклещена в заведение от Отвертката. Версията му бе, че е скочил да защити Владимира, при което Отвертката се спънал и паднал във витрина. „Сбиването продължи 10-20 секунди. Ние тогава не сме знаели колко е пострадал, беше в чудесна форма, стана и каза: „Отивам да ме зашият и после ще ви…”

Като свидетел беше разпитана и 28-годишна Александрина, бивша Мис Благоевград, която разказа за психическия и физически тормоз, на който е била подложена, докато живеела в Дупница от Николай Радев. Тя свидетелства за блъскания, тормоз в заведения, заплашителни есемеси, които получавала от него, защото му отказала да бъдат в интимни отношения. “Той се държеше изключително цинично, обиждаше ме, не съм пускала жалби, защото знаех, че никой няма да направи нищо срещу него”, заяви свидетелката.

Остава да се приемат и експертизите на 3 вещи лица, сред които и най-важната – съдебномедицинската. Делото ще продължи на 14 декември.

2 години след убийството Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе и обвинителния акт, в който е записано: „На 11 март 2014 г. в Дупница, в кафе-аперитив „Колата”, Николай Карастоянов – извършител, в съучастие с Иван Карастоянов (негов брат) и Владимир Карастоянов (негов баща) – помагачи, умишлено умъртвили Николай Радев, известен в града с прякора Отвертката. Причина за жестоката разправа била краткотрайна връзка между Николай Радев и Владимира Карастоянова, в резултат на която последвали влошени за дълго време отношения със семейството на младата жена. Във вечерта на инцидента Радев и Карастоянова се срещнали случайно в кафене „Колата“, при което мъжът започнал отново да я обижда. Тя се обадила на баща си с молба да дойде в заведението и да я защити. Обвиняемият Николай Карастоянов се отзовал на молбата на дъщеря си и тъй като Радев бил известен като ММА спортист, взел със себе си нож с острие около 10-12 см. След първоначални взаимни нападки и обидни думи скандалът между тях ескалирал, заплахи и закани се отправяли от двете страни. Не след дълго, за да го подкрепят, дошли Иван и Владимир Карастоянови, които носели със себе си метален предмет с дължина около 30 см. На Радев била нанесена прободна рана в коремната област, довела до масивна кръвозагуба, която станала причина за неговата смърт. Тя настъпила в реанимационното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница, където във вечерта на убийството обвиняемият Николай Карастоянов бил дежурен анестезиолог и единственият реаниматор в онзи момент. Въпреки предприетите реанимационни мероприятия от обвиняемия и неговите колеги Радев изпаднал в хеморагичен шок, в резултат на което настъпила и смъртта на същия. Тримата Карастоянови са на свобода по мерки за неотклонение на Софийския апелативен съд – подписка за Иван и Владимир, и домашен арест за Николай Карастоянов”.