/видео/С 15 на 8 гласа ГЕРБ матира опозицията, Г. Георгиев е новият ОбС шеф в Сандански, прегази кандидата на Яне Янев – К. Терзиев

Катерина Тренкова, Иван Терзиев, Васил Попов и Георги Георгиев (двясно)

Тайният вот за избор на нов председател изкара наяве трите основни фронта в ОбС – ГЕРБ, РЗС и ВМРО

5 недействителни бюлетини извади от урната председателят на изборната комисия К. Аспарухов

Новият шеф на местния парламент натовари част от съветници в колата си и отпрашиха към ресторант за черпавка

Янко Ангелов от Народен съюз води сесията, Аспарух Костадинов от „Бъдеще за община Сандански” беше председател на изборната комисия и комисията в състав Панчо Панчев – ВМРО, Иван Терзиев – ГЕРБ и Илия Георгиев от РЗС.

ГЕРБ успя да матира опозицията и отвоюва поста на председателя на ОбС-Сандански за съветника си Георги Георгиев. Кандидатът на ГЕРБ спечели убедителна победа след битка от два тура, борейки конкуренцията на кандидата на партията на Яне Янев Калин Терзийски и на ВМРО Георги Батев.

Евгени Панайотов, бившият председател Георги Синански, Георги Батев

Изборът на нов председател мина с таен вот от страна на съветниците, но ясно разкри картите на основните играчи в Общинския съвет в южната община. Така наяве изскочиха трите групи, борещи се за надмощие – ВМРО, РЗС и ГЕРБ.

(От дясно наляво) главният секретар на общината Георги Жежев, кметът Кирил Котев, водещят сесията Янко Ангелов, зам.-кметовете Георги Трайков и Зорица Органджиева.

ВМРО тръгна фронтално срещу ГЕРБ, като спечели на своя страна човека на Татяна Дончева от „Движение 21” Георги Батев. Изненадващо именно Батев беше кандидатът на войводите за нов ОбС шеф. „Ние четиримата съветници от ВМРО сме некадърни, затова издигнахме човек от „Движение 21”, каза за вестник „Вяра” лидерът на ВМРО Николай Шаламандов.

Красимир Станков, Костадин Станоев, Яне Янев от РЗС.
Румен Пачов, Кирил Ханджийски, Явор Аргиров от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски” и новият председател Георги Георгиев

Георгиев обаче отвя опонентите си, като на първи тур спечели 13 гласа срещу 7 за Калин Терзийски от РЗС и 6 за кандидата на ВМРО Георги Батев от общо 26 действителни бюлетини.

Най-ухажваните от Яне Янев бяха Живко Иванов и Виолета Ждрапанска от НФСБ и Андон Ризов от БСП.

Любопитна подробност беше фактът, че Живко Иванов от НФСБ обяви, че няма да участва в гласуването. За вестник „Вяра” Иванова отказа да съобщи какви са мотивите му. Иванов изрази колебания кой от двамата кандидати ще подкрепи за балотажа. Секунда след като беше обявена паузата между двата тура, като магнит за него се залепи лидерът на РЗС Яне Янев. Това създаде впечатлението, че Живко Иванов клони към кандидата на РЗС. При повторното гласуване обаче Живко Иванов отново обяви, че няма да гласува. Неговият съпартиец Виолета Ждрапанска по всяка вероятност даде своя вот за кандидата на РЗС, който на втория тур събра точно 8 гласа.

Васил Попов и Стоян Ангов от ГЕРБ и Георги Батев
Илия Георгиев, Калин Терзийски, Румен Гърчев.

Сметката показва, че Терзийски, освен 6-те гласа от РЗС, е спечелил доверието и на Ждрапанска, най-вероятно той е получил подкрепата и на единствения съветник на БСП Андон Ризов. Неговата съпартийка Снежана Бубова обаче успя да внесе смут в редиците на ГЕРБ. Бубова е председател на БСП в Сандански, но беше секретарка на Георги Синански в ОбС. Именно този факт предизвика гнева и възмущението на десетки млади момичета в ГЕРБ, които се бориха за изборната победа.

Димитър Станоев от РБ, Антон Цанев и Георги Панчев от ВМРО.
Николай Шаламандов, Панчо Панчев

Новият председател Георги Георгиев по никой начин няма да остави лидерката на БСП да му води документацията.

Въпреки тази подкрепа на балотажа Георги Георгиев затвори опонента си с една обиколка, събирайки 15 гласа.

Зад Георги Георгиев застава цялата група на партията от 6-има съветници на ГЕРБ, четиримата на БЗНС „Александър Стамболийски” – Кирил Ханджийски, Звездан Гацев, Явор Аргиров, Румен Пачов.

Своята дан за победата на Георгиев дадоха и общинските съветници от Народен съюз – бизнесменът Евгени Панайотов и Янко Ангелов, който водеше сесията.

Подкрепа към Георгиев най-вероятно дойде и от лидера на ДПС Аспарух Костадинов, който беше избран за председател на изборната комисия. Минути след като беше избран да брои бюлетините, той опита да си направи отвод, който обаче не беше приет.

„Изберете някой по-подготвен, някой, който има опит, за да протекат изборите по-бързо”, предложи Костадинов. В нетърпението си да види съпартиеца си в председателския пост Яне Янев обаче остро възрази. „Така ли ще буксуваме”.

Сметката показва, че съветниците от РБ д-р Димитър Станоев и Димитър Димитров също играха в отбора на ГЕРБ за изборите.

Председателят на изборната комисия Аспарух Костадинов извади от урната 5 недействителни бюлетини. Той се опита да отгатне на кого са, но предпочете за запази изводите за себе си.

Подозренията обаче несъмнено паднаха върху четворката от ВМРО Георги Панчев, Николай Шаламандов, Светослав Иванов, Панчо Панчев и техния любимец от „Движение 21” Георги Батев.

Така стана ясно, че срещу управляващите в Сандански застават шестимата съветници на Яне Янев и четиримата от ВМРО и Георги Батев от „Движение 21”. ГЕРБ обаче може да разчита на останалите 18 гласа в ОбС.

Присъстващите в залата подложиха под съмнение лоялността на общинския съветник Кирил Ханджийски, за когото се коментира, че гравитира към ВМРО.

„Пръв приятел е на депутата Атанас Стоянов. Когато Стоянов беше председател на Общинския съвет, Ханджийски се яви на търг за заведението в градския парк и го спечели. Сега го стопанисва под наем”, бяха коментарите в залата.

„Щастлив съм, че на днешната сесия имаме избран председател – Георги Георгиев. Той има всички качества, за да заеме този пост. Много се радвам, че той спечели доверието на толкова голяма част от Общинския съвет”, каза със задоволство кметът на община Сандански Кирил Котев.

„Ще черпя, моля всички съветници да ме последвате”, обяви щастлив Георгиев и качи част от общинските съветници в сребристото си ауди, с което поведе колоната към местен ресторант.

Съветникът на ГЕРБ Иван Терзиев, управител на парк-хотел „Пирин Сандански”, тържествено закри сесията с думите „ГЕРБ винаги печели. ГЕРБ никога не губи, защото залага на точните хора.”

Бившият председател на Общинския съвет Явор Аргиров обеща да даде съвет на Георги Георгиев, ако той потърси мнението му. „Имаше един председател, който изобщо не ми потърси мнението, сега ако ме потърсят, съм готов винаги да помогна. Георгиев е сговорчив човек”, заяви за вестник „Вяра” Аргиров. Според него съотношението на силите в Общинския съвет не е добро и това налага управляващите да са доста гъвкави, за да съумяват да обединяват групите и да имат подкрепа.

„Аз съм общински съветник трети мандат и никога не съм бил част от толкова разединен Общински съвет. Управляващите трябва да се опитат да обединят повече групи около себе си. Нужни са повече лични срещи, срещи между политически формации, срещи при председателя на Общинския съвет. Това до сега не се случваше”, категоричен беше Аргиров. Той оцени

работата на кмета Кирил Котев и на екипа му като „по-скоро добра”. „Нещата са комплексни. Има неща, които ми харесват и които не ми харесват”, отклони въпроса да посочи нещо конкретно той.

С отказа да се включи в гласуването пък Живко Иванов заяви, че е показал отношението си към вота. „Това беше моят начин да покажа отношението си към вота. Новият председател трябва да има много качества. Работата е тежка и отговорна. Не става въпрос само за политически интереси. В крайна сметка ние сме на местно ниво и според мен прекалено много се политизира изборът на председател.

Не приемам подхода към този избор. Аз бих искал да си партнирам с всички от Общинския съвет. Макар да е политически орган, защото такава е системата, първата задача на Общинския съвет е да преследва обществения интерес”, каза за вестник „Вяра” той.

Видеоклипове от интервютата може да видите по-долу