Парламентът прие окончателно Бюджет 2018

 

Владислав Горанов разговаря с Жельо Бойчев от БСП – един от най-големите критици на бюджета

Парламентът прие на второ четене Закона за държавния бюджет за 2018 г. Денят е къс и бюджетът не може да бъде приет по светло, каза Владислав Горанов.

Министърът на финансите благодари на депутатите.

От гледна точка на баланса бюджетът действа в подкрепа на икономическия растеж, заяви Горанов. Според него обаче, най-големият проблем за достигането на по-високи нива на растеж, са човешките ресурси и качеството на живот.

Задължително трябва да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и производството, отбеляза той.

По отношение на дебатите за данъчната политика и отхвърленото предложение на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, Горанов отбеляза, че промяната на сегашния модел на облагане е неприемливо за ГЕРБ.

“Вероятно е възможно, но към колегите от опозицията препоръчвам да започнем този дебат честно и със следните възможни допускания:

Ако решим да въведем необлагаем минимум и да запазим сегашното ниво на облагане на средната класа, това неминуемо означава огромна загуба за бюджета.

Ако решим да възстановим прогресивното облагане от нивата, в които то беше преди въвеждането на плоския данък през 2008 г., това означава неминуемо увеличение близо два пъти на облагането на средната класа.

Няма как едновременно и двете да са верни. Нека изберат позиция и да застанат пред обществото с едната от двете тези”, обясни Горанов, цитиран от БТА.

Ниската преразпределителна роля на държавата изисква много по-висока ефективност на държавните разходи и е предизвикателство към изпълнителната власт, посочи министърът.

“Свободният, образован, инициативен човек може сам да вземе решения как да харчи създаденото от него. И ако ние като управляващи се изкушим да увеличим дела на държавата, това означава, че сме лицемерни и че смятаме, че сме по-умни от българските граждани”, заяви Горанов.

Финансовият министър благодари на депутатите от ляво и отбеляза, че не може да приеме тезата им, че през зимата бюджетът може да бъде приет на светло.

“Денят е къс колеги, но този бюджет дава перспектива. Той е бюджетът, който дава основа за продължаващо устойчиво развитие с растеж”, каза в заключение той.

Заседанието по приемането на бюджета на 29 ноември бе на няколко пъти удължавано и така продължи до 3,30 часа на 30-и. По този повод депутатът от БСП Антон Кутев се възмути с думите: “Няма как през нощта да се приема бюджетът. Това е животът на българските граждани. Омерзително е. Целта е текстовете да минат, защото ги няма журналистите. Спрете тази комедия. Ето ги камерите, утре някой ще пусне всичко това и то ще лъсне”.