НС подкрепи програмата за Европредседателството ни

 

Лиляна Павлова представи програмата, депутатите дадоха препоръки

Народното събрание подкрепи програмата за Българското Европредседателство. Това стана със 154 гласа “За”, нито един “Против” и 15 “Въздържал се”.

Програмата на Република България за Председателството на Съвета на ЕС трябва да бъде представена в Народното събрание след нейното приемане от Министерския съвет. Свой проект на решение бяха внесли от ПГ на ДПС, който предвиждаше възлагане на правителството да работи за приемане на балансирани решения за запазване на единството между страните от ЕС, и да насочи усилия към постигането на конкретни резултати по време на Председателството, но той бе отхвърлен от депутатите.

В решението е записано, че Народното събрание изразява принципна подкрепа за обявените приоритети в проекта на Програмата за Председателството, като споделя основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза „Съединението прави силата”.

Депутатите отправят и предложения към българското правителството да включи в програмата темите свързани с европейския бюджет, кохезионната политика и общата селскостопанска политика.

Аргументите за това са, че многогодишната финансова рамка на ЕС за периода след 2020 г. трябва да гарантира запазване на успешните политики, водещи до постигане на стратегическите цели на Съюза за сближаване, повишена конкурентоспособност, икономически растеж и създаване на качествени работни места, социален напредък и борба с бедността.

В решението се обръща внимание на запазването на кохезионната политика като един от основните инструменти за постигане на икономически растеж и справедливо разпределение на средствата между държавите-членки.

Утвърждаване на общата селскостопанска политика е определена като силна и адекватно финансирана общностна политика, а в решението си парламентът апелира за запазване на единната схема за плащане на площ и подпомагане, обвързано с производството с цел гарантиране на устойчивото развитие на този важен сектор на европейската икономика.

Като основни теми са отбелязани още отбрана, сигурност и миграция. Във връзка с тях парламентът настоява за постигане на съгласие за финализиране на реформата на Общата европейска система за убежище, включително с приемането на ревизиран Дъблински регламент, като се постави фокус върху прилагането на целенасочени мерки за предотвратяване на незаконната миграция и трафика на хора.

Извежда се на преден план борбата с организираната престъпност и тероризма чрез осигуряване на по-добро взаимодействие и обмен на информация и данни между националните служби за сигурност приемане на нова правна рамка за функционирането на Шенгенската информационна система.

Обръща се внимание и на активната роля България в усилията за задълбочаване на сътрудничеството и развитие на ефективна обща политика в областта на отбраната с цел повишаване на сигурността на Съюза и гражданите му. Депутатите настояват министрите да информират редовно ресорните парламентарни комисии за напредъка по реализацията на приоритетите на Българското председателство, а резултатите от заседанията на Европейския съвет да бъдат представяни в Народното събрание.