Съветниците в Кочериново отмениха върнатото от Областната администрация решение за продажба на училището в Мурсалево, председателят Калин Везенков: Ще търсим друг вариант

Ще търсим нов вариант за училището в Мурсалево, каза Калин Везенков, вдясно – кметът Иван Минков

 

Намерението на общината бе от получените 50 000 лв. да вложат 10 000 в читалището в селото

 

ОбС в Кочериново отмени решение №121, прието на заседание на 3 ноември, относно продажба на училището в с. Мурсалево. Това стана на редовно заседание, проведено в края на миналата седмица. Причината е, че решението от редовната сесия в началото на месец ноември е върнато от областната администрация в Кюстендил. Мотивите на областния управител са, че така съществуващият закон не позволява продажбата на сгради на училища.

Съветниците отмениха решението си за продажба на училището в Мурсалево

„Общината работи от 6 месеца по този въпрос поне с 10-ина съгласувания и двадесетина писма до всички институции. След много питания казаха – можете да продавате по начина, по който сте решили.

Стоян Банчев (вдясно), Гергана Бицова (в средата) и Ана Миладинова (вляво)

Но от областта излязоха с решение, че първо трябва да променим предназначението на въпросния имот от училище примерно в дом за стари хора. Това да го направи общината, а не лицето, което ще закупи имота. На последната сесия решихме това да е купувачът. Не е записано в закона кой конкретно да го направи. Реши се да е купувачът, защото в противен случай това би довело до финансови ангажименти на общината, а пък човекът може да се откаже, а ние сме вложили пари, без да имаме дивидент. За това има дълга процедура, свързана със средства и време. Вариантът да го купи, а пък да направи примерно дискотека, вместо дом за стари хора, не може да стане без нас, защото само общината променя начина на ползване на предназначението. Затова и бяхме спокойни. Сега решихме, че ще е по-добре да отменим решението, а пък после ще се търси вариант”, коментира председателят на ОбС Калин Везенков. Той допълни, че намерението на общината е било от тия 50 000 лв. да вложат 10 000 в читалището в Мурсалево.

Общинският служител и бивш председател на ОбС Стоян Банчев разясни същността на закона. Според стария закон сградите могат да се ползват за социални дейности – уточни той. В новия закон обаче при определени условия те могат да се използват и за други дейности. „Направихме запитване, те ни поискаха някои документи и ние ги изготвихме. Подадохме ги и те ни дадоха съгласие според този закон. Гл. архитект Бахарова и г-н Миков – гл. инспектор общинска собственост, поискаха среща в министерството – отговорено бе, че това са отделни процедури, които нямат нищо една с друга и общината може да промени предназначението и да продаде имота, а може и да го продаде и собственикът да промени предназначението за каквото желае. След връщането му от областната администрация разговарях 20 минути по телефона с тях, казаха ми – много се извиняваме, ама така е написан законът. А всеки го тълкува както иска. Факт е, че в много общини има продадени училища, съдилищата също по различен начин тълкуват”, каза Банчев и допълни: „Едва след приключване процедурата по промяна на предназначението няма да се прилагат ограниченията по чл. 305 от закона. Но по този начин ограничаваме и конкуренцията – по-малко хора ще дойдат на търга“.