Кметът Церовска изкара 3 безсънни денонощия заради потъналия във вода Перник, авария в ТЕЦ «Република» остави града на студено

Кметът Вяра Церовска на наводнението в черквата на кв. „Мошино”

 

Няма опасност от преливане на яз. «Студена», екип на пожарната отводнява църквата “Св. Пророк Илия” в кв. „Мошино”, Соколова в непрекъснат контакт с Националния щаб

Дворове и мазета са били наводнени в Радомирско, евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни

 

Кошмарни денонощия преживяха жителите на Пернишко заради излелите се дъждове. Пороят буквално потопи по-голяма част от областния град, наводнени бяха десетки къщи и дворове. Стотици домакинства останаха на тъмно и студено без питейна вода заради нарушеното електроснабдяване и авариралия пети парогенератор на ТЕЦ «Република». Въпреки обещанията на шефа на «Топлофикация» Любомир Спасов, според който още в петък през нощта проблемът трябваше да бъде решен и радиаторите да загреят, това се случи едва вчера в ранните часове на деня.

Проверка на яз. „Студена”

Постепенно бе възстановено ел. захранването, потекоха и чешмите в къщите на перничани. Екипите на пожарната вече 3-то денонощие работят непрекъснато, отпушвайки канали и речни корита, изпомпвайки водата от ниските етажи и мазетата на сградите. Заради обявения оранжев код за проливни доъждове в региона още в четвъртък губернаторът Ирена Соколова свика Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействия с Националния щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка и обилните валежи от дъжд на територията на област Перник.

Соколова също бе на проверки

След проведената среща, на която присъства и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областният управител издаде заповед, в която бяха указани всички действия на общините и ползвателите и собствениците на язовири. В периода от 00:00 часа на 01.12 до 24 часа на 3 декември се извършваше постоянно наблюдение на критичните участъци и водните обекти и имаше готовност за реакция при възникване на извънредна ситуация и въвеждане на общинските планове за защита при бедствия.

На територията на областта бяха сформирани осем екипа с по двама служители, които наблюдаваха речните корита в критичните точки. С особен режим на наблюдение на количествата паднали валежи бяха районите при язовирите „Пчелина”, „Извор”, „Ярловци”, „Долна Диканя”, „Бегуновци” и „Ярджиловци”, а информация за тяхното състояние се докладваше ежечасно. Стана ясно, че няма опасност за града и околните населени места от преливане на най-големия водоем на територията на областта – язовир «Студена», тъй като той е наличен обем 10 801 600 куб. м от общ 25 200 000 куб. м.

Областният управител Ирена Соколова бе в непрекъснат контакт с Националния щаб, главен комисар Николай Николов и всички отговорни институции във връзка с усложнените метеорологични условия и продължаващите обилни валежи от дъжд. Тя следеше актуалната обстановка по данни, предоставени й от ръководителите на териториални звена и дежурните в областния и общинските съвети по сигурност. Наблюдаваните основни язовири са били с достатъчен свободен обем.

Директорът на РД ПБЗН комисар Емил Марков заяви, че е бил мобилизиран целият наличен състав. Активни са 7 тричленни екипа и четирима офицери, които работят с 6 пожарни коли и 2 оперативни автомобила с висока проходимост. Подсигурен е бил и състав за смяна в съботния ден. По информация на кметовете на общините Брезник, Земен, Трън и Ковачевци и общинските дежурни няма подадени сигнали за извънредни ситуации на териториите на общините, с изключение на община Радомир. По подадени данни от областния и общинските дежурни по сигурност, е имало регистрирани сигнали за извънредни ситуации на територията на общините Перник и Радомир. На територията на община Радомир от поройния дъжд са били засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са били 4 семейства и 30 селскостопански животни, наводнени са били дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата надхвърлила метър – метър и половина от нивото на дворното пространство. Най-тежка е била ситуацията в село Негованци, където е прелял минаващият през селото канал. Наводнени са били двадесетина къщи и двopoвe в ceлoтo. B Клeнoвик пък ca били спасявани селскостопански животни и домашни любимци. Останалите общини са подали категорична информация, че няма излизане на вода от речните корита. В община Перник е имало подадени сигнали за завиряване и невъзможност за оттичане на водата на ул. „Рашо Димитров“ в квартал «Изток». Екип на РД ПБЗН е отводнявал района, след което били почистени шахтите, за да се осигури нормалното им функциониране. Завирен бе и районът на централната автогара в Перник от стичащите се води на улица „Софийско шосе“. В района на квартал „Бела вода“ имаше регистрирано излизане на река Струма от речното корито поради което бяха залети земеделски земи. На място веднага е била изпратена техника, която да осигури дренирането на терена.
Наводни се и черквата в квартал «Мошино».

В петъчния ден целият областен град буквално потъна във вода и десетки автомобили останаха пленници на стихията.

Областният управител Ирена Соколова и кметът на Перник Вяра Церовска три дни бяха на всички критични точки в района.

По-слабите превалявания в събота дадоха възможност водата да се оттегли и вчера градът вече се опитваше да върне нормалния си ритъм на живот.