Проверка на община Перник: Съветникът Валентин Петков от БСП е гласувал за продажба на терен, върху който сега се възмущава, че ще строят нов блок

Валентин Петков

Общинският съветник Валентин Петков от БСП е гласувал “за”, а сега се възмущава от нов строеж на блок в Преник. Това е част от констатираните резултати от спешна проверка на община Перник.

Д-р Вяра Церовска

Преди два дни народните представители от БСП заявиха, че са готови да окажат на помощ на живеещите в блок в центъра на Перник,които се оплакват от нов строеж. С проблема депутатите Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев и председателят на ОблС на БСП Валентин Петков се сблъскали по време на приемен ден с перничани. Живеещите в две съседни сгради се обърнали към тях с молба за помощ относно предотвратяването вдигането на нова постройка в двора на едната от тях. Според разбунилите се обитатели на двата блока пространството между тях е твърде малко, за да се построи жилищна сграда, което им давало пълно право да недоволстват.

Протоколът, в който е видно гласуването и на соцлидера Валентин Петков

„В пространството между двете сгради има дървета, освен това то е много тясно и живеещите в новопростроения блок ще бъдат буквално на една ръка разстояние от своите съседи“, каза народният представител Станислав Владимиров и добави, че веднага ще бъде изпратено писмо до кмета с искане да бъдат предоставени документи и строителни разрешения. Отговорът на общинската администрация не закъсня. От там поясниха, че във връзка с изнесена информация в медийното пространство за бъдещия строеж на нов блок между двете сгради на улица “Отец Паисий” и улица “Черешово топче” и направено посещение от народния представител Станислав Владимиров и общинския съветник Валентин Петков от БСП, кметът на община Перник д-р Вяра Церовска е изискала спешна проверка на случая. Резултатите от нея показват, че в основата на въпросния казус със строежа на блока в центъра на Перник стои извършена продажба на общинска собственост, извършена още през 2009 година. Решението е взето по времето на мандата на кмета, издигнат от БСП и с гласовете на общинските съветници от БСП. Сред гласувалите тогава е и общинският съветник Валентин Петков, който сега се възмущава и определя с неговия съпартиец строежа за скандален. За достоверност и доказателство на страницата на община Перник е приложен и протоколът от провелото се заседание на местния законодателен орган с номер 160/17.03.2009 г.

В договора за покупко-продажба е записано, че продавачът продава на купувачите недвижим имот частна общинска собственост, представляващ собствената на община Перник, една втора идеална част от правото на собственост върху терена, попадащ в УПИ III, отреден „за жилищно строителство“, кв. 244. В документа се посочва още, че начинът на трайно ползване е ниско застрояване (до 10 м), ведно с правото на собственост на община Перник върху една втора идеална част от масивната жилищна сграда, построена в имота със сутерен и един етаж за сумата от 38 940 лв.