Любомир Иванов разлива вино от 500-литрова бъчва в коледните къщички на площада в Дупница, взема 2 лв. за 300 грама 

 

 

Доскорошният шлосер от мини „Бобов дол” Любомир Иванов домъкна буре с 500 л домашно вино мерло на площада в Дупница.

Младежът се настани в една от приказно красивите коледни къщички, които екипът на кмета Методи Чимев спретна за празниците по европейски тертип.

„Виното е произведено от лозето в село Блажиево на моя приятел Ангел Кочев. В него няма и грам захар. Вече продадохме и първите кюфтенца. Две кюфтета с хляб вървят по 2,50 лв., а 300 грама вино е на цената кафето – 2 лв.”, разказа с коледно настроение Любомир Иванов, който е готов и на отстъпки в цената.

„Петте къщички от коледния базар много ни кефят. Страхотно са красиви.”, радват се дупничани.

В къщичките се предлагат кюфтета, вино, коледни играчки, детски играчки, пекат се курабийки, а петата е работилница за коледни играчки.

Украсяването на градската елха започна вчера. „Желанието ни да продължим традицията и да създадем един типичен базар за малки и големи. Надяваме се доброто настроение, което създават те на площада, да залее цялата община.”, заяви за вестник „Вяра” кметът Методи Чимев.

Дядо Коледа също ще дойде на площада в Дупница навръх Никулден специално за запалване на светлините на елхата и за радост децата, бабите, дядовците и родителите. Белобрадият старец най- вероятно ще дойде на мотор или каруца, а в краен случай пеша.

Най- голямата жива елха в Дупница ще грейне точно в 17,30 часа с пищно тържество. В празненството ще вземе участие кукерската група от село Джерман. Дупничани питат: „Ще дойде ли и палавата булка със зеленото бельо от кукерското шествие в селото?”

Ароматът на вкусни кебапчета, кюфтета, курабийки и захарни памуци ще се носи из площада на Никулден. До края на деня децата трябва да напишат писма до Дядо Коледа с желания.