Студенти препълниха хотелите в Банско и Добринище за празника си, ресторантьорите в с. Баня не ги искат

Повече от 10 000 студенти окупират Банско за днешния си празник 8-и декември.

Планинския град традиционно се радва на голяма посещаемост за студентските празници, обясняват хотериери и допълват, че резервации са започнали още в средата на септември.

„През последните няколко години се наблюдава сериозен интерес от страна на гръцки студентски компании, които избират Банско, за да прекарат един незабравим студентски празник. Чужденците се привлечени както от прекрасната природа на Пирин планина, така и от атрактивните оферти”, коментират хотелиерите.

Бърза справка на медията ни в сайтовете за колективно пазаруване в момента сочи, че в момента се намират цени и от 19 лева за нощувка в тризвезден хотел в Банско.

Цената е смъкната с 34% и освен спането е включено и ползване на спа центъра на комплекса.

За закуска пък ще трябва да се доплати 5 лева. 99 лева излизат две нощувки със закуски, празнична вечеря и парти с диджей в хотел с 4 звезди. Условието обаче е студентите да спят в апартамент с две спални.

Студентите с по-ограничени финансови възможности пък могат да се възползват от предложенията на частните квартири, които предлагат нощувки на цени от 15-20 лева в града, видя репортер на Pirinsko.com.

В очакване на наплив от гръцки и български студенти са и собствениците на заведения в Банско, които обещават специални отстъпки за учащите си за техния празник.

Повечето собственици на питейни заведения обещават да не искат куверти от празнуващите. Механите ще се надпреварват за вниманието на гостите с ниски цени и атрактивни изненади.

Между 500 и 600 човека ще празнуват в град Добринище. Резервираните места там са в къщите за гости и частните квартири. Големите хотели в малкото градче ще бъдат заети пък от македонски туристи, които празнуват един от националните си празници – деня на покровителя на Охрид Св. Климент Охридски.

Сравнително по-малко са студентите, които ще празнуват в съседната община Разлог. Там се очакват около 1300 души, като около 1000 ще отседнат в хотелите на Бетоловото край Разлог. Останалите резервации са в самия град и съседните села.

Празникът тази година ще премине почти без студенти в най-голямото село в общината – Баня. Причината е не липсата на интерес от страна на студентите, а проблемите, които създават. Масово хотелиерите и ресторантьорите в селото и собствениците на къщи за гости тази година са отказали да приемат студентски групи. Базите им обаче са пълни, по-голямата част с македонци.

Курортът Семково над Белица също ще посрещне тази година студенти. Там се очакват около 100 души.

Основният поток от празнуващи се очаква да пристигне днес, като традиционно най-натоварените часове са от около 11:00 докъм 17:00 часа. Повечето резервации са за 8 и 9 декември, като през втория ден се очаква да пристигнат гръцките студенти, част от които ще останат и в неделя.

За обезпечаване сигурността на студентите в региона ще има допълнително командировани полицейски служители. Наред с основните патрули към полицейските управления в Разлог и Банско ще се присъединят и допълнителни патрули. Общо четири ще бъдат допълнителните помощни екипи в община Разлог, три от които на Бетоловото и един на Семково. Двойно повече са в община Банско, пише http://pirinsko.com.