“Прозорец към душите” на Мила Милчева „отвориха” в Кюстендил, племенникът й Асен: Тя нямаше семейство, бях й като син, никога не е правила изложба в родния си град

Директорът на Гьоте-институт Енцио Ветцел, Валентин Господинов и Асен Милчев. Зад тях е триптихът с автопортрети.

Племенникът дари творби на галерия “Владимир Димитров-Майстора”, художничката дълго време е живяла в Германия

Изложбата “Прозорец към душите” на Мила Милчева бе открита в художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. На нея присъства племенникът на художничката Асен Милчев и директорът на Гьоте-институт Енцио Ветцел. Десетки колеги и любители на изкуството разгледаха експозицията, между тях бяха и бившите директори на галерията Илона Захариева и Ненко Каблешков.

На откриването присъстваха десетки художници и любители на изкуството.

“Леля ми е кюстендилка, но никога приживе не е имала възможност да направи изложба в родния си град, заслужава да бъде представена”, каза племенникът на художничката Асен Милчев. Той е журналист, автор на книги, книгоиздател и преводач. „Бяхме много близки, тя няма семейство, бях й като син, а тя ми бе като майка“, допълни той. Представените в изложбата произведения отиват далеч отвъд представата за класическите образци, а стилът й е кръстен от немската критика “монументална портретна живопис”, разказа още Милчев.

Мила Милчева

Директорът на галерията Валентин Господинов сподели, че Милчева е родена в Кюстендил, но по-голяма част от живота й минава в Германия. Той посочи, че изложбата се осъществява и благодарение отзивчивостта на Гьоте-институт.

Експозицията е част от получените в наследство от Асен Милчев картини на родственицата си, живяла и работила в Германия. Той обяви, че дарява на галерията триптиха с автопортрети, както и др. творби.

Освен портретите са представени и цветни композиции, придаващи особена “плакативност” на изображенията. Изложбата показва 7 големи платна и 10 по-малки, предимно портрети на авторката и нейни роднини. Другият представен цикъл е “Прозорец към душите на животните”, представящ илюстрации към “Книжката на бухала”, направени по стихове на световноизвестния славист и българист професор д-р Томас Бътлър от Харвард, близък приятел на художничката.

Част от представените експонати

Мила Милчева (1934-2014) е родена в Кюстендил в семейството на подполковник Спас Милчев – герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. След 9 септември 1944 г. Народният съд го осъжда на смърт. Цялото му имущество е конфискувано, а близките му остават без средства за съществуване. Мила, която по това време е ученичка в Кюстендилската реална гимназия, е изключена от училище и трябва да работи, за да помага на семейството си. Започва като нередовна учителка в радомирското село Чепино. Докато е там, сама се подготвя за изпитите в Художествена академия „Николай Павлович“. В началото на 1953 г. отива в София, където започва работа като предачка, а след това във фабрика за дървени играчки, където й поверяват да боядисва моделите с отровни ацетонови бои, нахлузила противогаз.

През лятото на 1954 г. се явява на приемните изпити в ХА и получава оценка „Отличен +“, но въпреки това не е одобрена заради „политическата й неблагонадеждност“. Помощ й оказва художникът Дечко Узунов и тя е приета да следва със специалност „Керамика“. Две години по-късно Мила и още 12 нейни колеги са изключени от Художествената академия като „неблагонадеждни заради унгарските събития“. Младата художничка дори е лишена и от право да работи в София. Отправя молба до културния министър тогава Вълко Червенков и е върната в ХА и през 1961 г. завършва. Печели конкурси за художествената украса на големи архитектурни обекти. Отличена е с годишна награда на Съюза на архитектите в България през 1967 г. Многостранният й талант се изявява в областта на живописта и особено на портрета. Успешното си начало Мила Милчева разширява и обогатява в Германия, където се установява през 1969 г. Търси нови пътища в портретната живопис, която заема основно място в творчеството й. Междувременно започва и педагогическа дейност като доцент по живопис, рисуване и портрет в мюнхенското ФОЛКСХОХШУЛЕ. За всеотдайността си и високите резултати в своята област през 2012 г. е отличена със ЗЛАТНАТА ИГЛА – почетна награда за заслужили педагози в Бавария.

Преди няколко години племенникът на Мила Милчева дари на кюстендилския музей събирани от нея и майка му експонати. Двете жени, прекарали по-голямата част от живота си в чужбина, имали желание да направят етнографски музей. Предоставеното дарение на музея в Кюстендил включва над 1300 различни експоната.