Мариета Стоименова, Драгомира Миланова и Кремена Георгиева в сигнал до „Вяра”: Ползва ли кметът Владимир Георгиев служебна кола за лични нужди в Самоков, Сметната палата да направи проверка

Владимир Георгиев (на малката снимка)

Автомобилът е засичан пред дома на градоначалника на ул. „Неофит Рилски“, какъв пробег минават возилата на властта, питат самоковци

Защо служебните електромобили за разнасяне на храна на стари хора участват в рали, вместо да се правят инвестиции за канализацията по селата

Ползва ли самоковският кмет Владимир Георгиев служебна кола за лични нужди? Сигнал с този въпрос бе получен в редакцията на в. „Вяра”. В писмото си самоковци настояват от Сметната палата да направят проверки, за да се установи дали съмненията им са истина или не. Самоковци заявиха още, че очакват официална информация и данни от община Самоков.

„Много интересни процеси се наблюдават в Самоков, затова питаме ползва ли самоковският кмет Вл. Георгиев служебната кола за лични нужди. Кметът вдигна данъците драстично, но мисли ли той за обикновените хора или не? В града се говори все по-усилено, че след работно време, а и през почивните дни служебната общинска кола е винаги на паркинг пред дома му на ул. „Неофит Рилски“. По чие решение се случва това и редно ли е?“ – питат самоковци. Те изпратиха и снимков материал от паркирания служебен автомобил пред дома на кмета.

„Чрез страниците на в. “Вяра“ искаме да попитаме кмета Вл. Георгиев и компетентните органи: „Защо служебните електромобили, доста скъпи, които бяха закупени за разнасяне на храни от „Кутна хора“ до домовете на бедните и старите хора, бяха използвани в рали, в което участваха служителите на общината? Това ли му е задачата на кмета – да участва в ралита и да облича народни и войводски носии на празници, които са в изобилие в Самоков? Това не е ли абсурд? Толкова ли е богата нашата община, защо тези пари не се използват за други цели, например за водопроводи в селата и за канализация, премахване на вторични сметища по села в Самоковска община, които са безброй и около града? В кой век живеят хората в над 20 села в Самоков – без канализация, със стари, неподменени азбестови тръби за водопроводите?

Другият въпрос е: Кой отговаря за засичането на километражите на всички МПС-та в община Самоков? Какъв пробег ежемесечно минават возилата на самоковската власт? Дали има сигнали, че и други общински служители използват служебните коли за лични облаги? Сметната палата проверила ли е тези разходи на самоковската власт?

Защо толкова пари се дадоха за Крайречната зона, теглиха се заеми, а не беше помислено за почистване на водата в езерото, което в момента е в окаяно състояние – животните в тая среда няма как живеят.

Дадоха се много пари за шадравана на центъра, наляха се и допълнителни средства – колко точно, някой дава ли отчет?

Друго, което ни впечатли – когато съветникът Зашкев задаваше въпроси на кмета за провеждането на чисто партийно събрание на БСП в общинския хотел и поиска да представи фактура за ползването на залата, кметът Георгиев каза, че са се затруднили да намерят фактурата. Има ли такава фактура, г-жо Стойчева – вие сте председател на БСП години наред?

За направата на частта от ремонта в идеалния център – до ден днешен самоковци не разбрахме коя фирма извърши дейността и на каква стойност. Освен това на същото място – пред пощата и джамията, имаше много зелени площи, които кметът с лека ръка махна и постави плочки, които бяха изкъртени и след това поставени отново. Питаме – това актува ли се като ново строителство и като използван материал? Има ли проект за ремонти и озеленяване на центъра?

Уважаеми народни избраници, идват избори. Прав беше Петър Георгиев, който ви припомни в залата на Общинския съвет: “Ние сме избрани от хората, за да им помагаме, а не да им вредим“ – вслушвате ли се в гласа на народа?“, питат самоковци в писмото си, което е подписано от Мариета Стоименова, Драгомира Миланова и Кремена Георгиева.

В. „Вяра” дава право на отговор и официална позиция на общината по всички повдигнати от гражданите въпроси.